House of Night-serien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

House of Night er en vampyr-basert fantasy-bokserie skrevet av den amerikanske prisbelønte forfatteren P.C. Cast og hennes datter Kristin Cast.

Zoey Redbird er en helt vanlig jente, til hun plutselig en dag blir «merket» av en vampyrutsending, og det viser seg at hun vil utvikle seg til vampyr. For å overleve må hun så snart som mulig komme seg til vampyrskolen, House of Night. På denne internatskolen skal hun være til hun har gjennomgått «forvandlingen» og utviklet seg til en fullblods vampyr. Hvis da ikke kroppen hennes motsetter seg forandringen – da vil hun dø. Det er tøft å begynne et nytt liv, borte fra familie og venner. I tillegg oppdager Zoey etter hvert at hun har helt spesielle vampyrevner.

Det er ikke lett å passe inn når alle rundt deg vet at du er annerledes. Og selv om Zoey er vampyr, er hun fortsatt en tenåring, med all usikkerhet og motstridende følelser det innebærer. Hun må forsøke å finne nye venner, kanskje en kjekk kjæreste, og på veien møter hun mange utfordringer – og mye ondskap. Det er med andre ord duket for både action, lidenskap og spenning i disse bøkene.

Serien er publisert av St Martin's Press, og det er planlagt utgitt 12 bøker.

Serien har ligget på New York Times bestselgerliste i månedsvis, og har hittil solgt 6,7 millioner eksemplarer i USA pr. oktober 2010.[1]

I Norge gis bøkene ut av Cappelen Damm.

Utgitte bøker[rediger | rediger kilde]

 1. Marked - Merket
 2. Betrayed - Bedratt
 3. Chosen - Utvalgt
 4. Untamed - Utemmet
 5. Hunted - Jaget
 6. Tempted - Fristet
 7. Burned - Brent
 8. Awakened - Våknet
 9. Destined - Varslet
 10. Hidden - Skjult
 11. Revealed - Avslørt
 12. Redeemed - Reddet

Handling[rediger | rediger kilde]

Marked Nr. 1 - Merket[rediger | rediger kilde]

I Marked (Merket) blir vi kjent med 16 år gamle Zoey Redbird som blir merket av sporeren. Zoey skjønner at hennes gamle liv er over og at hun må forlate vennene, eks-kjæresten og familien for å flytte inn på House of Night, en vampyrskole hvor det eneste faget Zoey trenger å bekymre seg for, er Vampyr 101. Her skal hun være i 4 år. Ulempen er selvsagt at hvis hun stryker, som vil si at kroppen avviser forvandlingen, så vil hun dø. Det eneste positive er at hun slipper å bo med moren og hennes nye over-religiøse mann som hun giftet seg med for 3 år siden. Zoey føler at hun mistet moren allerede da. Heldigvis har hun bestemor Redbird, som hjelper henne til trygghet.

Betrayed Nr. 2 - Bedratt[rediger | rediger kilde]

Vampyrynglingen Zoey Redbird har funnet sin plass på vampyrskolen, House of Night. Hun føler seg hjemme, har fått venner og er til og med blitt valgt som leder av Mørkets Døtre. Og best av alt, hun har fått kjæreste... Eller egentlig to. Så skjer det utenkelige, to gutter blir drept og alle spor peker mot vampyrene på House of Night. Zoey vet ikke lenger hvem hun kan stole på, og det går opp for henne at hennes nye, unike evner også er en trussel mot dem hun er mest glad i. Og da hun trenger sine venner som mest, slår døden til igjen. Ikke bare det, men så viser det seg at skolens rektor og Zoey's mentor Neferet (en yppersteprestinne) ikke er helt som hun skal være.

Chosen Nr. 3 - Utvalgt[rediger | rediger kilde]

Mørke makter og blodtørst er i sving på vampyrskolen House of Night, og vampyrynglingen Zoey Redbird havner midt oppi det. Bestevenninnen hennes, Stevie Rae, er udød og kjemper for å holde fast på sin menneskelighet. Zoey vet at hun må hjelpe henne, og hun er ikke i tvil om at hun må holde Stevie Rae hemmelig. For venner viser seg for å være fiender og svorne fiender kan se ut som nyttige venner. Hvem kan holde på en hemmelighet? Hvem kan hun stole på? Bland inn tre sjalu kjærester og en dose blodtørst, og det er klart at Zoey ikke får noen vanlig juleferie. Så blir en vampyr funnet død. Virkelig død. Også en til. Kan det være Troens folk som står bak? Men Zoey vet at hvordan ting ser ut, sjelden har noe med sannheten å gjøre.

Untamed Nr. 4 - Utemmet[rediger | rediger kilde]

Før hadde hun tre kjærester og slet med å velge i mellom de. Nå har hun ingen, og ingen venner. Heldigvis har hun ei nesten-venn (Afrodite), som hjelper henne med Stevie Rae's død, eller ikke død? Hun hjelper henne også med de ekle «ikke døde» vampyrene i tunnelene. Det er også noe ondt som ligger luskende bak hushjørnet, og Zoey trenger all den styrken hun kan få, både fra venner og seg selv for å stoppe det onde som snart skjer, slik Afrodite ser i drømmene sine.

Haunted Nr. 5 - Jaget[rediger | rediger kilde]

Onde Kalona har stått opp fra jorden hvor han har ligget i mange tusen år. Neferet har snudd ryggen til Nyx og gått over til den mørke siden. House of night er ikke lenger et hjem for Zoey og vennene hennes. Fordi skolen er trollbundet av Kalona og Neferet. Midt oppi alt må Zoey rydde opp i en del av kjærlighetskrisene sine. Zoey og de andre må gjemme seg under tunnelene, for Kalona liker ikke jorden. Gjengen vet at dette må stoppes! Og Zoey finner ut at Stevie Rae holder på noen hemmeligheter.

Tempted Nr. 6 - Fristet[rediger | rediger kilde]

Stevie Rae har fortsatt hemmeligheter for Zoey og de andre, men hun greier å fortelle noen av sine hemmeligheter. Samtidig må Zoey og gjengen flykte fram og tilbake fra House of Night. Kalona og Neferet er jaget bort, men planlegger å overtale de eldstes råd, noe som gjør at Zoey må reise til Venezia og forhindre det. Hjemme i Tulsa har Stevie Rae nok å hanskes med, hun blir nesten drept og har i tillegg den hånende ravnen Refaim å skjule. Zoey får problem når hun begynner å forstå mer av Kalonas bakgrunn, det gjør henne usikker og vennene hennes tror hun har problemer med sin dømmekraft.

Burned Nr. 7 - Brent[rediger | rediger kilde]

Når venner slutter å stole på hverandre, er Mørket der for å blåse på flammen... Zoeys sjel er knust. Aller helst vil hun i Annenverdenen, og bare Stark kan hjelpe henne tilbake. Men for å klare det, må han dø selv. Og hva skal Zoey da komme tilbake for? Stevie Rae har sine egne problemer. Hennes enorme hemmelighet kan kanskje hjelpe Zoey tilbake, men truer samtidig med å sprenge hele Stevie Raes verden. Så Zoeys skjebne ligger i Afrodites hender – enten hun vil eller ei.

Tre jenter leker med ilden. Hvis de ikke passer på, vil alle bli Brent.

Awakened Nr. 8 - Våknet[rediger | rediger kilde]

Neferet er tilbake som Yppersteprestinne ved Tulsa House of Night. Og hun vil ha hevn over Zoey Redbird. Zoey har søkt tilflukt hos krigerdronningen Sgiach. Heath er død, forholdet til Stark har forandret seg: Hun vil aldri bli den samme igjen. Refaim nekter å la seg bruke mot Stevie Rae, men har han egentlig noe valg? Skal han forråde sin far eller sitt hjerte? Ynglingene står samlet rundt Zoey, men onde makter truer fra flere hold, og Zoey kan ikke gjemme seg for alltid.

Hvor langt kan man strekke vennskapsbånd? For ikke å snakke om kjærlighetsbånd?

Destined Nr. 9 - Varslet[rediger | rediger kilde]

Zoey er tilbake der hun hører hjemme, trygg sammen med sin kriger og vokter, Stark. Men hun vet at den store kampen mot Neferet vil komme, og Zoey må forberede seg godt.

Kalona har sluppet taket i Refaim, som ved hjelp av Nyx`gave endelig kan være sammen med Stevie Rae – som en vanlig gutt. Det vil si, hvis Refaim klarer å følge Nyx`sti og holde seg unna farens skygge.

Også er det den superlekre menneskegutten Aurox. Bare Neferet vet at han ble skapt for å være hennes viktigste våpen. Men Zoey kan føle at deler av sjelen hans fremdeles er menneskelig. Og at det er noe merkelig kjent ved ham.

Hidden Nr. 10 - Skjult[rediger | rediger kilde]

Utgitt: 2012

Neferets sanne natur er blitt grundig avslørt, og vampyrenes øverste råd har tatt affære. Kanskje Zoey og vennene hennes endelig kan få hjelp til å forsvare seg selv og skolen de er så glade i mot den stadig sterkere ondskapen? Og det kan de trenge, for Mørke holder seg ikke skjult lenge av gangen, og Neferet nekter å la seg tvinge i kne

Men hvem viser sitt sanne jeg? Mennesker, vampyrer og ynglinger skjuler mer enn de viser. Skal virkelig Kalona overta DRagens plass? Hva skjer med Erin og Shaunee? Er de ikke lenger tvillinger? Og Aurox - vil han kare å tvinge sitt indre beist i kne?

Den eneste som er seg selv - i ett og alt - er bestemor Redbird. Men hun er i stor fare! Kan Zoey stole på de andre som vil redde henne? Og kan de stole seg selv? Kaos omgir Tulsa House of Night - og nok en gang står Zoey Redbird i sentrum for hendelsene.

Revealed Nr. 11 - Avslørt[rediger | rediger kilde]

Fallet fra Mayo-bygningen har forandret Neferet dramatisk, og hun er farligere enn noen gang før. Men målet hennes står fast: En grusom hevn over menneskene - og Zoey Redbird og vennene hennes spesielt. Kaos regjerer i Tulsa, og vampyrskolen House of Night får skylden. Kan Zoey stoppe Neferet før sinnet hennes utvikler seg til total krig? Eller må en annen steppe inn for å rydde opp?

Redeemed Nr. 12 - Reddet[rediger | rediger kilde]

I denne siste, gnistrende delen av House of Night-serien har Neferet endelig avslørt seg selv overfor menneskene. En Mørk Gudinne er løs i Tulsa og i verden. Bare den vampyr som både har makten til å påkalle elementene og å styre den eldgamle magien, kan overvinne henne. Zoey Redbird har arvet slike krefter, men den gamle magien er ikke uten konsekvenser, og dermed er ikke Zoey i stand til å hjelpe. Det er på tide å kjempe den endelige kampen mot ondskapen, en kamp som vil avgjøre skjebnen til både mennesker og vampyrer.

Tilleggsbøker[rediger | rediger kilde]

The Fledling Handbook 101 - Ynglingenes Håndbok 101[rediger | rediger kilde]

Utgitt 2010

Inneholder mange forklaringer, historier og ritualer som finnes ordinært i en Vampyr's liv.

Nyx in the House of Night - Nyx i House of Night: Mytologi, Folklore og Religion[rediger | rediger kilde]

- Kommer

Dragon's oath - Dragens Ed[rediger | rediger kilde]

Utgitt: 2011

Hendelser før Zoey blir merket og flytter til House of Night

Lenobia's Vow - Lenobia's Løfte[rediger | rediger kilde]

Utgitt 2012

Inneholder blant annet bakgrunnforklaringer av karakteren Lenobia

Neferet's curse[rediger | rediger kilde]

- Kommer

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]