House dans

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

House dans (engelsk: House dance) er en hybrid betegnelse for en type sosial dans som hovedsakelig blir danset til house-musikk. House dans har sin opprinnelse fra klubber i Chicago og New York.[1] Hovedelementene i dansestilen er fotarbeid, «jacking» og «lofting». House dans er først og fremst en dansestil som understreker naturlig improvisasjon med komplekst og kjapt fotarbeid, kombinert med myke og løse bevegelser i overkroppen, samt gulv.[2]

Karakteristikk[rediger | rediger kilde]

Den største kilden i house dans er musikken, og ikke minst elementene i musikken. En annen viktig inspirasjonskilde i denne stilarten er menneskene. House dans er en sosial dans, dermed vil individene og deres karakteristikk spille en stor og viktig rolle.

House dans er først og fremst en sosial dans som læres via klubbing. Til tross for dette holdes det flere store årlige begivenheter der det er kurs, workshops og konkurranser. I nyere tid har det vært store diskusjoner om man skal tillate og holde organiserte dansekurs i house dans. Dette er fordi man mener house dans opprinnelig er en improvisasjonsdans som skal læres via andre personer når man er på klubb eller andre slike sosiale begivenheter. På en annen side er ikke klubbing en like stor del av den nord- europeiske kulturen. Basert på dette sees det nærmest på som en nødvendighet å holde kurs i denne dansestilen for å hindre at den dør ut i denne delen av verden.

Det finnes mange personer som har hatt en svært sentral rolle i house dansen, og som har bidratt til dens utvidelse, blant annet Ejoe Wilson, Brian «Footwork» Green, Marjory Smarth, Tony «Sekou» Williams, Tony McGregor og mange flere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Reynolds, Simon (1999): Generation Ecstasy: Into the World of Techno and Rave Culture. Routledge, s. 1025–1039.
  • Sommer, Sally R.: «C'mon to My House: Underground-House Dancing» i: Dance Research Journal, Vol. 33, No. 2, s. 72–86.
  • Cheeseman, Phil (2003): «The History Of House» i: Dj magazine, desember 2003