Hoppe bukk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dette utsnittet av den flamske folkelivsskildreren Pieter Bruegel den eldres maleri «Barneleker» fra 1560 viser to gutter som hopper bukk.

Hoppe bukk er en barnelek der deltakerne hopper over hverandre i det de står på huk, eller bøyer seg fremover med hendene på låret.

Afroamerikanske barn leker «hoppe bukk» i ei gate i Harlem i New York omkring 1930.

Teknikk[rediger | rediger kilde]

Deltakeren tar et kort løpstilløp bakfra og setter hendene på ryggen på deltakeren foran og hopper over. Leken går med kun to spillere, men den er vel så morsom med flere utøvere som står på rekke. Når en utøver har hoppet over alle deltakerne stopper denne og stiller seg parat til å la de andre hopp over seg. Hvor høyt utøverne velger å stå i huk-posisjon bestemmer vanskelighetsgraden i leken. Rekken vil sakte bevege seg fremover, og leken kan brukes for å forflytte en gruppe barn fra et sted til et annet. Leken er ikke uvanlig i barneidrettsskoler eller under lignende aktivitetstilbud.

Varianter[rediger | rediger kilde]

En variant er at annehver spiller stiller seg med spredte bein slik at utøverne må hoppe og krype annenhver gang.

Leken kan kobles til andre leker som for eksempel sisten, der en variant er sisten på huk, og utøverne som er tatt blir fri dersom en medspiller hopper bukk over dem.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]