Hjerterum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hjerterum på et xylografi fra 1881

Hjerterum var Henrik Wergelands siste bolig. Her døde han natt til 12. juli 1845. Han tegnet selv huset som en enkel husmannsstue, og fikk det reist etter at han måtte selge Grotten mot slutten av januar 1845.

Han forlot Grotten i bærestol 15. april 1845, det vil si dagen etter flyttedagen som er 14. april. Hjerterum var ikke helt ferdig; snekkerne arbeidet fremdeles og det var rått i huset, så han tilbrakte de siste 10 dagene av april på Rikshospitalet. Etter det lå han uhelbredelig syk i Hjerterum til døden inntraff. Dødsårsaken var det som den gang ble omtalt som en forherdelse i høyre lunge, antakelig lungekreft. I løpet av de innpå tre månedene han bodde i Hjerterum, skrev han sine siste berømte frittstående dikt, Til Foraaret, Til min Gyldenlak og Den smukke Familie, sine livserindringer, Hassel-nødder, skuespillet Fjeldstuen og en lang rekke brev.

Ole Vig dør i Hjerterum[rediger | rediger kilde]

I 1857 endte Ole Vig også sitt liv i Hjerterum. Han døde av tuberkulose 33 år gammel. Han er blant annet kjent som forfatteren av fedrelandssangen «Blant alle Lande» og var en beundrer både av Henrik Wergeland og N.F.S. Grundtvig.

Hjerterum ble liggende på sin opprinnelige plass fram til 1883. Da ble huset revet og flyttet til Ski der det ble gjenreist i nærheten av Ski stasjon, men ikke i sin opprinnelige skikkelse. Det ble påbygd og innredet slik at det rommet tre leiligheter. Det gikk da under navnet «Wergelands Minde». Huset ble revet cirka 1980 for å gi plass til Skeidar møbelsenter.