Hjelpdiskusjon:Bildeopplasting

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Vi bør ha med dette også: Under du er opphavspersonen og har tattt bilde av et kunstverk: Er det 70 år siden kunstneren døde? Da er jo bildet fritt til bruk. --Nina 1. mar 2007 kl. 11:57 (CET)

Jepp, jeg kan legge inn noe om dette. Kjetil r 1. mar 2007 kl. 13:35 (CET)


Vi bør vel kanskje også nevne screenshots av filmer, TV og programvare. Kjetil r 1. mar 2007 kl. 13:35 (CET)

Logoer er tillatt å bruke hvis den brukes på artikkelen logoen hører til på den engelske wikipediaen. F.eks. http://en.wikipedia.org/wiki/Adidas http://en.wikipedia.org/wiki/S.K._Brann hvorfor er dette ikke tillatt på den norske wikipediaen?Dette usignerte innlegget ble skrevet av 84.208.201.159 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Det står litt om dette i Wikipedia:Retningslinjer_for_billedbruk#Exemption_Doctrine_Policy. Kjetil r 18. apr 2007 kl. 22:45 (CEST)

Forslag[rediger kilde]

Jeg foreslår at vi fjerner lenken til lokal opplasting fra denne siden. Det er noen nybegynnere som laster opp litt hit, og alt dette blir jo slettet igjen innen et par dager. Det er bare ekstra arbeid for oss å ha lenken der. Siden vi bruker akkurat samme lisenser som Commons er det jo ingen grunn til at folk skal laste opp ting hit. Lokal opplasting er såvidt jeg forstår ment å brukes kun unntaksvis (designforslag, midlertidige versjoner av logoen, o.l.) Den ene gangen i måneden dette er nødvendig kan jo den som laster den opp fint skrive «spesial:Upload» i søkefeltet, og komme til den lokale siden. Kjetil r 23. apr 2007 kl. 04:38 (CEST)

En liten presisering[rediger kilde]

Det er gjort en flott jobb med denne siden. Når det lastes opp en fil fra en annen wiki til Commons, bør det presiseres at det opprinnelige bildet på vedkommende wiki må tilføyes {{NowCommons}} . --Friman 25. apr 2007 kl. 21:25 (CEST)

Veldig bra arbeid![rediger kilde]

Veldig solid, skulle bare ønske at andre språkversjoner av Wikipedia også tok i bruk denne siden, spesielt enwiki. Men igjen - all ære for denne siden! mvh - Ulf Larsen 12. mai 2007 kl. 11:27 (CEST)[svar]

  1. Det står at du ikke skal laste opp bilder du fant på internett, men det kan jo variere, ikke alle bilder på internett er kopibeskyttet.
  2. Det står vi ikke kan bruke bilder som fritt kan brukes av pressen ol., hva er da problemet?
  3. Det står bilder av Windows-program ikke kan lastes opp, menes det da programmer inkludert i Windows eller programmer som kan kjøres i Windows? Hvorfor nevnes det kun Windows forresten, hva med andre operativsystemer?
  4. Men er ikke alt dette i utgangspunktet litt for strengt? Enkelte andre Wikipediaer tillater ufrie bilder, for å kunne vise eksempel på det det skrives om. Uws 18. nov 2007 kl. 20:09 (CET)
Jeg tok meg den frihet å lage numerering i innlegget over, så det blir lettere å svare.
  1. Sant nok, men dette er en fin og generell regel for nybegynnere. Nå er det vel slik at godt over 99% av bildene på Internett ikke kan brukes på Wikipedia.
  2. Stiftelsen som utgir Wikipedia har bestemt at alle bilder på Wikipedia må ha fire «essensielle friheter» (se Definition of Free Cultural Works). Pressebilder har ikke disse frihetene.
  3. Da menes alt som kjøres på Windows, samt Windows selv. Fri programvare som kjøres på Windows er vanligvis greit dersom man kutter bort Windows' GUI-elementer. Windows nevnes vel fordi MS Windows har en markedsandel på 95% av hjemmemarkedet, selv om det samme gjelder Mac. Bilder av fri programvare (Linux, BSD osv) er greit å laste opp.
  4. Enkelte Wikipediaer gjør det. Slik jeg ser det kan disse deles inn i to grupper: De som gir blanke i regler (russisk WP, tyrkisk WP m.fl.) og de som har en EDP (se Wikipedia:Retningslinjer_for_billedbruk#Exemption Doctrine Policy). På no.wikipedia har vi ingen EDP, og det er vel konsensus for at lover og regler skal respekteres. Derfor tillates ikke ufrie bilder på no.wikipedia. --Kjetil r 28. nov 2007 kl. 21:48 (CET)
Hvorfor kan man ikke bruke EDP? Hvem sier man må bruke loven i landet der hoveddelen av brukerne til Wikipedia-utgaven befinner seg? Det vil vel være bedre å legge inn bilder for å illustrere flere artikler? Man må vel bare følge loven der serverene er. Og har noen bevis på at de fleste brukerene er fra Norge? (Tror de fleste er det, men man bør ha bevis). Uws! 29. nov 2007 kl. 15:25 (CET)
Det er Wikimedia Foundation som har bestemt det at man skal følge lokale lover. Dette står i Resolution:Licensing policy. Det er neppe nødvendig å argumentere for at de fleste bidragsyterne våre befinner seg i Norge. --Kjetil r 29. nov 2007 kl. 15:44 (CET)
Det er nå tåpelig å legge slike begrensninger mener jeg, håper det blir endret på. Uws! 29. nov 2007 kl. 16:00 (CET)
Jeg mener denne setningen må fjernes/endres: Wikipedia forholder seg til Floridas rettssystem, og er ikke underlagt norske lover. [1]
Det er jo ikke sant. Uws! 11. des 2007 kl. 18:29 (CET)
Jeg rettet det. Uws! 11. des 2007 kl. 19:43 (CET)

Jeg mener noen bør prøve å endre dette tullet, kan noen ta kontakt med Wikimedia? Uws! 11. des 2007 kl. 20:33 (CET)

Laste opp til nowiki[rediger kilde]

Hei, jeg forsøkte å laste opp et bilde lokalt her på nowiki, men det ser ikke ut til å la seg gjøre. Er dette nytt? Jeg laster opp 99.99 prosent av bildene mine på commons, men enkelte bilder er lokale av natur (som i mitt brukstilfelle, en illustrasjon til en pågående debatt her på nowiki). Bep 26. mar 2010 kl. 21:11 (CET)

Lenke til opplastingsveiviser?[rediger kilde]

Jeg lurer på om ikke vi heller burde sende folk til opplastingsveiviseren [2]? Det manuelle opplastingsskjemaet[3] er ikke veldig enkelt å forstå for nybegynnere. – Danmichaelo 10. sep 2011 kl. 20:46 (CEST)