Hjelp:Stavesjekk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Stavesjekk kan slås på for de aller fleste nettlesere. Som oftest er ikke dette slått på som standard, en må selv slå det på og installere de nødvendige ordbøkene. Etter at en ordbok er installert vil den bli aktivert for tekstfelt hvor riktig språk kan utledes. Hvis det er nødvendig kan en overstyre språkvalget.

Foreløpig fungerer ikke stavesjekk sammen med syntaksfremheving for wikitekst, selv om det jobbes med problemet.

I tillegg til stavesjekk finnes det tillegg for grammatikksjekk for enkelte språk. Ett slikt tillegg er LanguageTool,[1] som finnes for flere nettlesere, men som mangler tilpassinger for bokmål og nynorsk. Det finnes flere slike, men ingen for norsk.

Metoder for de enkelte nettleserne[rediger | rediger kilde]

Firefox[rediger | rediger kilde]

Sjekk om en ordbok er installert før du legger til en ny, noen former for installasjon av nettleseren tar med seg riktig ordbok.

Høyreklikk inne i et tekstfelt og velg riktig ordbok i menyen «Språk». Hvis språket mangler så bruk valget «Legg til ordbøker». Siden du kommer til har en kolonne for språknavn, en for «språkpakker» og en for «ordbøker». Språkpakkene er det som brukes for tekst i nettleseren, mens ordbøker er det som gjør stavesjekk. Det du ønsker er «norsk bokmål ordliste» og eventuelt «norsk nynorsk ordliste». Det er vanligvis ikke lurt å bruke den kombinerte lista for både bokmål og nynorsk. Det finnes ingen ordbok for riksmål.

En alternativ vei inn er å skrive about:addons i adressefeltet, og så klikke på «språk».

Når riktig ordbok er installert vil skrivefeil bli understreket med en rød bølgestrek.

Ordboka for Firefox er basert på ordlistene til Hunspell, så eventuelle feilmeldinger skal rettes dit. Det er litt forskjellige versjoner for de enkelte utgavene av nettleseren, så sjekk om nettleseren er oppdatert før du melder inn feil.

Chromium[rediger | rediger kilde]

Dette gjelder også Google Chrome.

Høyreklikk inne i et tekstfelt og sjekk at stavesjekk er påslått. Hvis ikke riktig ordbok er listet i menyen «stavekontroll» så må den legges til. Klikk da på «språkinnstillinger». Siden du kommer til har et felt «språk» og inne der finnes «stavekontroll». Hvert enkelt av språkene må slås på for å kunne brukes. Slå på «norsk bokmål» og «norsk nynorsk». Valget for egendefinert staving er en tom ordbok som må bygges opp fra bunnen av. Dette er en stor jobb. Det er vanligvis ikke lurt å bruke den kombinerte lista for norsk, den har både bokmål og nynorsk. Det finnes ingen ordbok for riksmål.

En alternativ vei inn er å skrive chrome://settings/languages i adressefeltet.

Hvis du vil ha andre ordbøker enn de språkene som er satt opp så må du legge de til via «Språk», «Bestill språk basert på innstillingene dine», og så «Legg til språk». Dette er ikke helt opplagt.

En liten særhet med stavesjekken i Chromium er at den kun sjekker paragrafen hvor markøren befinner seg. Enkleste måte å få hele teksten sjekket er å bruke piltastene for å raskt hoppe gjennom hele teksten.

Når riktig ordbok er installert vil skrivefeil bli understreket med en rød bølgestrek.

Ordboka for Chromium er basert på ordlistene til Hunspell, men via en variant, så eventuelle feilmeldinger skal rettes dit. Avviket mellom Hunspell og Chromium kan være relativt stort. I mai 2015 brukte Chromium versjon 2.0.7 av ordboka som kom ut i 2006. Versjonen som brukes i desember 2017 ble patchet for fire år siden.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «LanguageTool Style and Grammar Check». languagetool.org (engelsk). Besøkt 2. desember 2017. 
  2. ^ «[chrome] Index of /trunk/deps/third_party/hunspell_dictionaries». src.chromium.org (engelsk). Besøkt 2. desember 2017.