Hjelp:Søkeverktøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Søkeverktøy er hjelpefunksjoner som knytter Wikipedia sammen med søkemotorer slik at søk kan gjennomføres spesielt effektivt. Flere av disse søkene tar utgangspunkt i oppslagsord eller kategoriseringer for å finne spesielt relevant informasjon ute på nettet eller i spesielle katalogsystemer.

Valgene i «Tilleggsfunksjoner»[rediger | rediger kilde]

Søk i nyhetene
Både søketjenesten Kvasir og ABC Søk leverer søk i nyhetskataloger, begge bruker Opoint sin indeks for nyheter og det settes opp søk i denne utfra artikkelens tittel. Søket vil gå i en relativt stor andel av de norske nettavisene og en del andre nyhetspublikasjoner, men enkelte av de har en forsinkelse før de blir tilgjengelig i nyhetssøket. Løsningen passer best der søkeord er distinkte og entydige. Navn på politikere, navn på steder, navn på hendelser og lignende fungerer godt.
Søk etter litteratur
Generer et søk i Bibsys Ask for å se om det finnes aktuelle bokutgivelser knyttet til artikkelens tittel. Slike søk vil generelt produsere mye treff, også i emnestrukturer, og kan bli for vidtfavnende på generelle søk. Som oftest trengs det annen informasjon for å begrense resultatet. Legg merke til at ved søk på forfatteroppføringer så vil biografier og bibliografier komme om hverandre.
Søk etter bibliografi
Generer et søk i Bibsys Ask for å se om det finnes aktuelle bokutgivelser knyttet til artikkelens tittel, gitt at det finnes en biblografioverskrift i artikkelen. Med andre ord er artikkelens tittel et forfatternavn og søket som gjøres er for denne forfatteren. Lista som produseres vil dermed reflektere en bibliografi for forfatteren.
Søk etter kilde
Generer et søk i Bibsys Ask for å se om en kilde angitt som {{kilde bok}} finnes i et bibliotek, og dermed også om det finnes mer metadata tilgjengelig – spesielt om det finnes ISBN-nummer slik at boken kan lokaliseres via Spesial:Bokkilder. Alle tilgjengelige data som har et motstykke hos Bibsys vil bli brukt, så hvis ett av feltene inneholder feil data så kan søket feile. Malen må identifisere data for at de skal kunne brukes i søket.