Hjelp:Lage og gjennomføre avstemninger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Lage og gjennomføre avstemninger er en hjelpeside som beskriver noen av problemene en kan stå ovenfor når en avstemning skal settes opp og gjennomføres. Den er ikke utfyllende og er ment som en hjelp til å gjennomføre slike prosesser på Wikipedia. I andre fora kan det være helt andre mekanismer som er bedre egnet.

Avstemninger er unntaket og ikke regelen på Wikipedia. Hvis mulig så skal en søke å oppnå konsensus, da dette bygger tillit mellom brukere og generelt gir det beste resultatet. Bruk en avstemning kun når det ikke lykkes å oppnå konsensus eller når forholdet som debatteres forutsetter at det finnes en tillit i nettsamfunnet til det som vedtas.

Forutsetninger[rediger | rediger kilde]

Det er flere forutsetninger som må finnes skal en kunne gjennomføre en avstemning

  1. Finnes det tilstrekkelig engasjement i nettsamfunnet for det som avstemningen gjelder slik at det er mulig å oppnå tilstrekkelig antall avgitte stemmer?
  2. Er forholdet som søkes avklart tilstrekkelig avgrenset, og er det avgrenset til riktig område?
  3. Er forholdet tilstrekkelig avklart slik at spørsmålene er disjunkte? Det vil si at en ikke spør om ja eller nei på flere forhold samtidig.
  4. Hvis det blir spurt om flere forhold, er hvert av forholdene like betydningsfulle? Påvirker valgene hverandre gjensidig?

Eksempler[rediger | rediger kilde]

  • Anta at en bruker er rasende interessert i døgnfluers parringsdans og ønsker å avgjøre om boksen skal ha nyansen #f8f8f8 eller #f9f9f9 i tittelfeltet. I dette tilfellet vil det være vanskelig å skape tilstrekkelig engasjement fordi få klarer å oppfatte forskjellen. Derimot vil svært mange komme til å foreslå helt avvikende løsninger. Et forsøk på å holde en avstemning vil dermed raskt gå i oppløsning.
  • Anta at en skal holde en avstemning om innføring av obligatorisk dobbeltklikk eller trippelklikk på lenker for administratorer slik at disse ikke i vanvare skal slette sider. Her er det et problem, en stemmer over innføring av dobbeltklikk mens det en egentlig skal avgjøre er om administratorer skal ha en sperre mot sletting av sider. Bruk avstemmingen til å avgjøre det reelle problemet.