Hopp til innhold

Hjelp:Bøker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bøker fra engelsk Wikipedia.

På Wikipedia kan man lage bøker, som er samlinger av artikler lagret som PDF-filer. Disse kan lastes ned og leses som e-bøker eller skrives ut. De kan også bestilles som egne opptrykk.

Lag en bok[rediger | rediger kilde]

Du lager en bok ved å lete opp artiklene og i hver enkelt av de du vil ha med så trykker du på «Legg til artikkel» som finnes i venstremargen. Alle sider som blir lagt til lagres så lenge du er innlogget. Når du er ferdig klikker du på «Vis bok».

Du kan nå velge hvor du vil lagre boken; enten på en underside til din brukerside – hendig når boken først og fremst er interessant for deg selv, eller som en underside til denne siden – hendig når boken er interessant for flere. Du vil også få muligheten til å omorganisere plasseringen av artiklene, du kan gjøre kapittelindeling og sette en innledning før boken lagres unna.

Til slutt kan du velge om du vil lage et PDF-dokument eller et ODF-dokument, eller om du vil bestille boken trykt og innbundet. Trykking og innbinding blir gjort av PediaPress, et tysk print on demand -forlag som samarbeider med Wikimedia Foundation. 10% av det du betaler for slike forberedte bøker går til Wikimedia. Prisen for slike bøker er 8 euro for de første 100 sidene og deretter 3 euro ekstra for hver 100 sider i tillegg til dette.

Hva blir med[rediger | rediger kilde]

Stort sett vil all informasjon i artiklene tas med. I tillegg tas det med en liste over alle skribenter som har bidratt til artikkelen, denne legges til etter hver artikkel, og i slutten av boken tas det med en kopi av lisensen som gjelder for det som er tatt med. En del maler tas ikke med i utskriften.

Forberedte bøker[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]