Hopp til innhold

Hierokles (forfatter av Synekdemos)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hierokles (gresk Ἱεροκλῆς) var en bysantinsk geograf fra 500-tallet e.Kr. og er den antatte forfatteren av Synekdemos (eller latin Synecdemus), en geografisk tekst som inneholder en tabell over administrative divisjoner i Det bysantinske riket (Østromerriket) og en liste over byer i hver av divisjonene.

Verket er datert til regimet under Justinian I den store, men gjort før 535 ettersom det deler de 912 byene på listene i riket blant 64 eparchier (gresk ἐπαρχίᾱ; latin eparchia). Synekdemos er således et av de mest uvurderlige verker som er bevart for å studere den politiske geografi i øst for 500-tallet. Verket til Hierokles sammen med et av Stephanos av Bysants var hovedkildene til Konstantin VIIs avhandling Περί θεμάτων Άνατολῆς καί Δύσεως (Om temaer i øst og vest, kjent på latin som De Thematibus).

Synekdemos har blitt gjenutgitt i ulike utgaver siden 1735, blant annet av Gustav Parthey (Hieroclis Synecdemus; Berlin, 1866), deretter i en korrigert tekst av A. Burckhardt i Teubner-serien i 1893.[1] En av de nyeste utgavene ble gjort av E. Honigmann (Le Synekdèmos d'Hiéroklès et l'opuscule géographique de Georges de Chypre; Brussels, 1939).

Synekdemos av Hierokles må ikke bli forvekslet med en gresk-ortodoks bønnebok med det samme navnet.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Cohen, Getzel (1995): The Hellenistic Settlements in Europe, the Islands, and Asia Minor. Berkeley; Oxford: University of California Press ISBN 0-520-08329-6; p. 7.
  • Buchwald, Wolfgang: Dictionnaire des auteurs grecs et latins de l'Antiquité et du Moyen-Âge; s. v. Hiéroclès, s. 408.
  • Oxford Dictionary of Byzantium, s. v. «Hierokles», bind. II, 930.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]