Hertug av Teck

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Våpen for hertugene av Teck

Hertugene av Teck var fra 1187 til 1439 en sidelinje av huset Zähringen, med navn etter Burg Teck i dagens Baden-Württemberg.

Adalbart av Teck, en sønn av Konrad I av Zähringen, arvet en rekke besittelser omkring denne borgen. Etter sin brors død tok Adalbert tittelen hertug av Teck.

Enkelte historikere tror at Konrad II av Teck ble valgt til konge av romerne etter keiser Rudolf Is død, men at han ble myrdet av sine motstandere under reisen til Frankfurt am Main.

I det 13. århundre delte linjen seg i Teck-Oberndorf og Teck-Owen. Den førstnevnte døde ut i 1363. Dens besittelser ble arvet av Fredrik av Teck-Owen og solgt til grevene av Hohenberg i 1374. Linjen Teck-Owen kom 1365 i besittelse av herskapet Mindelheim, men måtte allerede 1386 selge sitt stamland rundt Burg Teck. Linjen av hertuger døde ut med Ludwig II av Teck, som fra 1412 til sin død i 1439 var patriark av Aquileia.

I 1495 fikk Eberhard I av Württemberg tildelt tittelen hertug av Teck av keiser Maximilian I. Tittelen ble senere ført av en sidelinje av fyrstehuset i Württemberg. Et medlem av denne sidelinjen, Maria av Teck (1867–1953), ble britisk dronning gjennom sitt ekteskap med Georg V av Storbritannia.