Sir Henry Merrivale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Henry Merrivale»)

Sir Henry Merrivale er hovedperson i en rekke kriminalromaner av den amerikanske forfatteren Carter Dickson (psevdonym for John Dickson Carr).

Sir Henry har mange likheter med dr. Gideon Fell, men er på alle måter mer ekstrem. Da han første gang presenteres for leserne, er han en eldre, tykk og skallet herre (i senere fortellinger får vi vite at han ligner på Winston Churchill) med kolerisk temperament. Som statsansatt synes han forvist til et nedstøvet kontor i en øde fløy av Whitehall. I senere fortellinger antydes det at han faktisk kan være sjef for den britiske etterretningstjenesten.

I Carter Dicksons kriminalfortellinger opptrer han imidlertid som privatdetektiv med spesielt mange og gode kontakter. Han samarbeider i tett med Scotland Yard-mannen Humphrey Masters, som nærmest drives til vanvidd av den eksentriske «gamle mesters» skadefro hang til mystifisering. Som dr. Fell har han en forkjærlighet for umulige forbrytelser, helst med et skinn av det overnaturlige (som alltid får sin rasjonelle forklaring). Til tross for hans uttalte forakt for egne barn og svigerbarn, er drivkraften bak sir Henrys inngripen oftest ønsket om å løse problemer for et ungt, nyforelsket par.

Eksentrikeren Merrivale kastes ofte inn i handlingen på en komisk-dramatisk måte. Ingen Merrivale-historie er komplett uten minst én burlesk slapstick-scene. Da hjelper det godt at detektiven elsker å kle seg ut og delta i barnslige leker. Han er grenseløst selvopptatt, og har neppe helt fattet at han ikke lenger er den kjekke sportsmannen han skal ha vært på slutten av victoriatiden. Kvinner synes likevel å ha en viss sympati for ham.