Hemmelig dekoderring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

En hemmelig dekoderring eller hemmelig dekoder er en innretning som kan benyttes til dekoding av enkle substitusjonschiffer. En kan også benyttes til chifrering ved å benytte dem motsatt vei.[1]

De er billige og ble ofte benyttet til reklameformål av detaljister, radio- og senere fjernsynsprogrammer fra 1930-tallet og frem til i dag. Slike dekodere, uansett utforming, er morsomme for barn og gir dem en introduksjon til kryptering, chiffer og hemmelige koder og demonstrerer hvordan disse kan benyttes for å utveksle hemmelige meldinger dem imellom.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hemmelige dekodere er vanligvis utformet som to skiver festes sammen med en stift i midten slik at den indre skiven er dreibar. De er noe forenklede etterligninger av chifferdisken utviklet i det 15. århundre av Leon Battista Alberti. Mens Alberti benyttet en mer kompleks polyalfabetisk chiffer bruker dekodere for barn gjerne det noe enklere monoalfabetiske substitusjonschifferet Cæsarchiffer.

Det mest kjente eksempelet startet i 1934 da selskapet Ovaltine sponset et radioprogram: Little Orphan Annie.[2] De utarbeidet en fan-klubb håndbok som inneholdt et enkelt substitusjonschiffer der bokstavene ble erstattet med nummeriske verdier. Året etter fulgte de opp med en chifferdisk i form av en brystmerke eller medlemspin, som chifrerte bokstavene A-Z med tallene 1-26 (engelsk alfabet har 26 bokstaver). Tilsvarende merker og lommedekodere kom med radio og TV-programmet Captain Midnight.

Ingen av disse tidlige dekoderne var i form av en fingerring mens det tidlig fantes fingerringer med et hemmelig rom for hemmelige meldinger.[2] Det var først på 1960-tallet at hemmelige dekoderringer dukket opp, ikke minst i sammenheng med TV-programmene med Jonny Quest som ble sponset av PF Sko. En senere dekoderring kom med av Kix Cereals. I 2000 kom Ovaltine med en hemmelig dekoderring som benyttet deres originale A-Z/1-26 substitusjon.[3]

Meldinger[rediger | rediger kilde]

Ovaltine og andre firma som markedsførte tidlige dekodere inkuderte ofte «hemmelige meldinger» rettet mot barn. Disse inneholdt gjerne noen hint om innholdet i neste episode av programmet.

Det er en legende, udødeligjort i filmen A Christmas Story[4] som hevder at radioshowet «Little Orphan Annie» sendet en hemmelig melding med innholdet: «Be sure to drink your Ovaltine». (Pass på og drikk din Ovaltine)

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]