Hematofobi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hematofobi er en ekstremt og irrisjonell frykt for blod. Alvorlige tilfeller for denne frykten, er at den kan føre til fysiske reaksjoner som er uvanlig i de meste andre frykter, den kan spesielt føre til besvimelse(vasovagal synkope). Lignende reaksjoner kan oppstå i frykter som Trypanofobi(frykt for sprøyter) og Traumatofobi(frykt for å bli skadet).

Årsaker[rediger | rediger kilde]

Det er vanskelig og finne ut av hva som forårsaket denne fobien, men skyldes som oftest av direkte eller vikariende traumer i barndommen/ungdomsårene. Det kan også skyldes av dramatiske livserfaringer som medfører overdrivelse av større farer.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Fobien kan bli behandlet innen kognitiv- og eksponeringsterapi, men standarden for behandlig av fobien er det samme som med andre fobier; kognitiv-atferdsterapi, desensitivisering, og muligens medisiner for å hjelpe til med angst og ubehag. I disse årene bruker vi en ny taktikk, teknikken kalles anvendt spenning, og søker spenning til musklene i et forsøk på å øke blodtrykket, har i økende grad fått favør som en ofte effektiv behandling for blodfobi forbundet med blodtrykksfall og besvimelse.