Heeres Küsten Batterie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bilde fra HKB 5/480 Mehavn, Finnmark. Det skytes med en av batteriets fire 14,5 cm K405(f).

Heeres Küsten Batterie (HKB) var betegnelsen på tyske kystfort hvis ansvarshaver var den tyske hæren under den annen verdenskrig. Den tyske hæren hadde i 1938 opprettet Westwall-stillingene på den tyske siden av grensen langs den franske Maginotlinjen. Disse stillingene ble bemannet av hæren, og bestod blant annet av frittstående artilleristillinger og batterier, som ble en slags forløper for hærens kystbatterier.

Kystfort drevet og bemannet av hæren ble ikke satt opp før i 1940, mens den tyske hærens kystartilleri ikke ble dannet før i 1941. Hærens kystartilleri (Heeresküstenbatterie) var likt organisert som enhver annen artilleriavdeling i hæren: et regiment, oppdelt i Abteilungen (bataljoner), som igjen bestod av Batterien (kompanier).

Hærens kystbatterier var stort sett satt opp med feltkanoner, dog ofte stasjonært montert på dreieskiver i støpte stillinger med et visst brystvern. Ildlederutstyret var også det samme som feltartilleriet hadde. Batteriene var derfor ofte ikke i stand til å levere rettet ild mot et bevegelig sjømål, men satset i stedet på sperreild. Dette i motsetning til den tyske marinens kystfort.

De tyske kystfortene ellers var organisert og bemannet av den tyske marinen, disse fortene ble kalt Marine-Küstenbatterie.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jan Egil Fjørtoft: Tyske Kystfort i Norge, Agder Presse A/S.