Havnegadevraket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Havnegadevraket eller Havnegadefundet er et vrakfunn etter et skip fra 1500-tallet i København. Det var formodentlig et stort klinkbygd skip som ble oppdaget og undersøkt i 1996 av arkeologen Morten Gøthche.

Vrakfunnet hendt i forbindelse med anleggelsen av metroen ved Bremerholm i eiendommen Havnegade 19. I dette området rundt det viktige skipsverftet i Kongens by ble flere konstruksjoner kalt bolverker anlagt både for å utvide landet og forsterke bredden i kanaler, elveløp og havneanlegg. Et bolverk kunne bestå av nedrammende pæler og utrangerte tømmerstykker som fundamentering for at det ikke skulle gli ut i vannet. Utbyggingen av metroen i København hendt i deler av den gamle København, og det ble foretatt undersøkelser.

Det ble gravd ut en større og to mindre grøfter langs kaien, og ikke bare hadde man funnet flere faser bolverk med pæler og tømmer, men også gjenbrukte trevirke tatt fra fartøyer. Et fartøy var trolig tatt og brutt opp for deretter å bli brukt som fyllmasse i bolverket.

Undersøkelsene påviste meget kraftige stykker, deriblant knær som tyder på et fartøy med dekk, som et bevis på at skipet som var oppbrutt, var relativ stor. Et tre meter langt stykke som trolig kom fra skipssiden på for- eller akterskipet, hadde hakk som bevis på klinkbygging. Dessverre er funngjenstandene fragmentarisk slik at en troverdig rekonstruksjon av vraket i Havnegade 19 ikke er mulig, men det var trolig et klinkbygd skip med kraftig konstruksjon og dekk.

Det meste interesserte ved vrakfunnet i Havnegade 19 viser seg i trestykker som bar preg av å ha blitt kløyvet, en kostbar produksjonsmetode ettersom man får bare et par planker ut av tømmeret. Sagskårne planker var allerede tatt i bruk for byggingen av større fartøyer, og som skulle bli tatt i bruk av danske fartøybyggerne i løpet av 1500-tallet. Et vrakfunn i 1968 ikke langt fra Havnegade 19 som er datert til etter 1580, men med sagskårne planker.

«Nationalbanken-vraket» var en klinkbygd båt på omkring 13 meter lengde som var dels opphugget og siden droppet fram til utgravningen i Nationalbankens kjelleren i 1968. Dimensjonene på spantene var nesten det samme som på disse i Havnegade 19, men med et mellomrom på 60 cm. Spantene i vraket i Havnegade var funnet med mellomrommet på bare 35 cm, og lå nederst i underdelen.

Trevirket har blitt dendrokronologisk datert til perioden 1564-1600, mest sannsynlig etter cirka 1580. Trær som var felt for byggingen, formodentlig var i Skåne, Halland eller Blekinge. Men en polsk opprinnelse kan ikke utelukkes. Ved år 1600 hadde fartøybyggerne i Danmark som tok for seg byggingen av større klinkbygde fartøyer, gått over til sagskårne planker.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]