Have Germanerne invandret til Skandinavien fra nord eller fra syd?

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ludvig Kristensen Daa fra boken En Christianiensers Erindringer fra 1850- og 60-Aarene av Yngvar Nielsen

Have Germanerne indvandret til Skandinavien fra nord eller syd? var en forelesning holdt av Ludvig Kristensen Daa under det nordiske naturforskermøtet i Christiania i 1868. Den kom senere på trykk.[1]

Avhandlingen var Daas bidrag til kritikken av innvandringsteorien til P.A. Munch og Rudolf Keyser.[2] Daa tok i bruk etnologiske og geografiske kilder i sin argumentasjon mot at den norrøne stammen skulle ha innvandret til Skandinavia fra nord og øst omkring 6-700 år før Kristi fødsel. Han mente at topografien i de aktuelle innvandringsområdene gjorde det umulig for en stamme på vandring å ta seg frem. Han satte bl.a. spørsmålstegn ved hvorvidt en stamme på vandring fra Russlands indre kunne tilegne seg den maritime kunnskapen som ville ha vært nødvendig for å ta seg fram langs kysten av Hålogaland og over Ålandshavet.

Foredraget har blitt kalt en gravtale over Keyser og Munchs innvandringsteori.[3] Foredraget bidro sterkt til at fagfolk i stor grad var gått bort fra teorien innen tiårets slutt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Daa, Norsk Forfatter-Lexikon 1814-1880. Besøkt 14. september 2015
  2. ^ Ludvig Kristensen Daa, Norsk biografisk leksikon. Besøkt 14. september 2015
  3. ^ Dahl, Ottar (1990). «4». Norsk historieforskning i det 19. og 20. århundre. Universitetsforlaget. s. 91. ISBN 82-00-01593-9.