Hatfield-ulykken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Hatfieldulykken)
Hopp til navigering Hopp til søk
Hatfield-ulykken
Detaljer
Dato  17. oktober 2000
Tidspunkt  12:23 GMT
Ulykkessted  Hatfield, Hertfordshire, England
Koordinater  51°45′14″N 0°13′18″V
Jernbanelinje  East Coast Main Line
Type ulykke  Avsporing
Årsak  Sprekk i skinne
Tog
Antall tog  1
Passasjerer  170
Omkomne  4
Skadde  Over 70[1]
Ved East Coast Main Line ligger en minnehage for de omkomne og skadede i ulykken

Hatfield-ulykken var en togulykke i Storbritannia. Den inntraff 17. oktober 2000 i Hatfield i Hertfordshire. Fire personer omkom og omkring 70 ble skadet. Selv om ulykken ikke er blant de som har krevd flest menneskeliv, fikk den svært mye oppmerksomhet, fordi den satte søkelyset på problemer i forhold til privatiseringen av Storbritannias jernbane.

Ulykken[rediger | rediger kilde]

Intercitytog 225 fra Great North Eastern Railway forlot King's Cross stasjon i London kl. 12.10, med Leeds som endestasjon. I en fart på omkring 185 km/t sporet det plutselig av sør for Hatfield stasjon kl. 12.24.

De omkomne var:

  • Robert James Alcorn, 37, fra Auckland New Zealand
  • Steve Arthur, 46, fra Pease Pottage, West Sussex
  • Leslie Gray, 43, fra Tuxford, Nottingham
  • Peter Monkhouse, 50, fra Headingley, Leeds

Etterforskning[rediger | rediger kilde]

Etterforskerne kom til at en skinne hadde sprukket opp da toget kjørte over den, antagelig på grunn av mikroskopiske sprekker i skinnen. Dette førte til at det umiddelbart ble innført midlertidige fartsbegrensninger på store deler av det britiske jernbanenettverket. Mange linjer ble satt ut av funksjon mens sporene ble undersøkt. Man fant ut at forekomsten av sprekker i skinner var alarmerende høy over hele landet.

Railtrack, selskapet som eide jernbanesporene, satte igang utskifting av skinner. Kostnadene for dette førte til en utvikling som endte med at firmaet holdt på å gå konkurs, og tilslutt ble erstattet av Network Rail.

Rettssak[rediger | rediger kilde]

I 2003 ble seks personer og to selskaper tiltalt for blant annet uaktsomt drap. Network Rail ble tiltalt som etterfølger til Railtrack, mens en avdeling av Balfour Beatty hadde hatt ansvaret for vedlikehold på strekningen. De seks tiltalte var ledere i de to selskapene. Deler av tiltalen ble frafalt i september 2004. I januar 2005 begynte saken. Dommeren, Mr Justice Mackay, advarte om at den kunne ta opptil et år. Den 14. juli var prosessen klar, og dommeren instruerte juryen om å frifinne alle de tiltalte for tiltalepunktet uaktsomt drap. Noen dager senere endret Balfour Beatty sin erklæring om skyldsspørsmålet, og erkjente seg skyldig i brudd for helse- og sikkerhetslover. Den 6. september ble Network Rail funnet skyldig i det samme. Alle de seks enkeltpersonene som var tiltalt ble frifunnet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The ORR Final Report (July 2006) states "over 70" injured; news reports vary, mentioning figures up to "102 injured".