Hopp til innhold

Hanno den store

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hanno den store
Fødtca. 290 f.Kr.Rediger på Wikidata
Kartago
DødAntagelig 193 f.Kr.[1]Rediger på Wikidata
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetKartago

Hanno den store var en rik kartagensk hærfører, politiker og jordeier i det 3. århundre f.Kr.[2][3]

Hannos velstand var basert på landområder han eide i Nord-Afrika, og under den første punerkrigen ledet han fraksjonen i Karthago som var i mot å fortsette krigen mot Roma. Han foretrakk å fortsette å erobre territorium i Afrika fremfor å føre en sjøkrig mot Roma som ikke ville gi ham noen fordeler. I disse forsøkene møtte han motstand i den karthagenske generalen Hamilcar Barca. Hanno demobiliserte den karthagenske marinen i 244 f.Kr. og gav romerne tid til å gjenoppbygge sin marine og til slutt beseire Karthago i 241 f.Kr.

Etter krigen nektet Hanno å betale leiesoldatene som hadde blitt lovet penger og belønninger av Hamilcar. Leiesoldatene gjorde opprør og Hanno tok kontroll over den karthagenske arméen i et forsøk på å beseire dem. Hans forsøk slo feil og han gav kontrollen over hæren tilbake til Hamilcar. Til slutt samarbeidet de om å slå ned opprøret i 238 f.Kr.

Hans kallenavn «den store» fikk han antagelig for sine erobringer blant Karthagos afrikanske fiender, og han fortsatte å være motstander av krig med Roma, som nødvendigvis måtte inkludere marinemanøvrer. Under den andre punerkrigen ledet han den proromerske fraksjonen i Karthago og forhindret at det ble sendt forsyninger til Hamilcars sønn, Hannibal, etter hans seier i slaget ved Cannae. Etter Karthagos nederlag i slaget ved Zama i 202 f.Kr. var han blant ambassadørene som ble sendt for å fremforhandle en fredsavtale med romerne.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.livius.org[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ (no) «Hanno den store» i Store norske leksikon
  3. ^ Hanno the Great; Livius.org