Hamleband

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Keip med hamleband av vidje.
Hardangerkeip av tau.

Et hamleband, også kalt humleband eller hommelband, er en del av et årefeste på en robåt, som oftest brukt sammen med en keip. Det holder åren fra å gli bakover fra keipnev eller tollepinn.

I dag lages hamleband nesten alltid av tau, men i gamle dager var vidjespenninger det vanligste. Man hadde ofte med seg ombord ekstra vidjespenninger å lage hamleband av når de gamle var utslitt. Hamleband kunne ellers lages av oksepenis ("oksepeis"), eller av lærrem; hvalross-skinn ble ansett som særlig velegnet.

Når hamlebandet brukes på en keip, blir det som oftest festet i et hull nederst på keipnevet, men kan i tillegg gå gjennom et hull øverst, dette for å forhindre at det kommer mellom åren og keipnevet, hvilket lett kan skje med tynne, myke hamleband. Lengre hamleband kan også festes i hull i ripbordet (øverste bordet) på båten, eller ved hjelp av en liten karabinkrok i en øyeskrue i esingen eller øverst på ripbordet.

Dessuten kan den ene enden av hamlebandet festes et stykke foran keipen eller tolleklampen, for eksempel i hull i esing eller skvettlist, mens den andre enden har en liten løkke som kneppes på en skrue på toppen av keipnevet eller tretollepinn, eller rett på en frest fordypning på toppen av metalltollepinn.