HIRLAM

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
HIRLAM

HIRLAM (HIgh Resolution Limited Area Model) er en modell for numerisk værvarsling som blir benyttet av et konsortium av europeiske meteorologiske institutter, som samarbeider om å etablere og videreutvikle modellen.

HIRLAM-konsortiet[rediger | rediger kilde]

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Modellen er et forsknings- og utviklingssamarbeid mellom nasjonale meteorologiske institutter i Europa, som i 2023 besto av følgende partnere:

I tillegg er Den franske meteorologiske tjenesten Météo-France en assosiert forskningspartner.

Ledelse[rediger | rediger kilde]

HIRLAM styres av et råd, The HIRLAM Council, som består av direktørene ved de deltagende institutter. Programmet drives til daglig av en ledergruppe som finansieres av instituttene og følges opp av en vitenskapelig komite (HAC = HIRLAM Advisory Committee).

Formål og kort historikk[rediger | rediger kilde]

HIRLAM startet høsten 1985 som et forskningssamarbeid mellom værtjenestene i Finland, Sverige, Norge og Danmark. Island var assosiert medlem. Det første prosjektet var samlokalisert ved Danmarks meteorologiske institutt og varte i tre år. HIRLAM var det første av slike samarbeid i Europa. Formålet var å utvikle, og etter hvert anvende, matematiske modeller for å beregne værets utvikling opp til de første 2-3 døgn med mer detaljert beskrivelse av værsystemer enn i den tidas globale modeller. Siden er flere lignende samarbeid inngått mellom andre land, og etter hvert ble disse igjen løselig organisert som et program (SRNWP - Short-Range Numerical Weather Prediction) under Nettverket for de europeiske værtjenestene (Eumetnet).

Beregningsmodellen som ble utviklet i den første fasen av HIRLAM ble vurdert tilstrekkelig lovende til at samarbeidet kunne fortsette. Samlokaliseringen ble imidlertid ikke videreført, men det er hyppige arbeidsmøter mellom de ansatte forskerne. Flere land har også gradvis kommet til (se over), og beregningsmodellen utvikles og oppgraderes jevnlig på bakgrunn av forskning og eksperimenter. Medlemslandenes værtjenester er selv ansvarlig for å bruke modellen til å drifte analyser, prognoser og tolkning av værvarslene til daglig. Noen av landene (for eksempel Norge, Sverige og Finland) samarbeider også om disse døgnkontinuerlige operasjonelle oppgavene. Det gjøres systematiske beregninger av sannsynligheter for ulike værutviklinger ved å ta hensyn til at feil og usikkerheter kan vokse forskjellig avhengig av den aktuelle værsituasjonen ("kaos"). I Norge brukes de operasjonelle produktene til å oppdatere nettstedet yr.no.

ACCORD[rediger | rediger kilde]

Siden 2005 har HIRLAM samarbeidet om å dele modellkode med et annet europeisk konsortium, ALADIN-konsortiet[1][2], som har den franske værtjenesten som sentralt medlem. Også Norges meteorologiske institutt er medlem av ACCORD.[3] Fra 1. desember 2020[4] er dette samarbeidet formalisert i organet ACCORD (A Consortium for Convection-scale modelling Research and Development) som omfatter både HIRLAM og ALADIN, men i 2023 ble HIRLAM fortsatt drevet som et eget konsortium som en del av ACCORD.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «ALADIN». www.umr-cnrm.fr. Besøkt 9. desember 2023. «The ALADIN website is frozen since the beginning of 2021. Updated information is to be found on the ACCORD website: http://www.accord-nwp.org/» 
  2. ^ «ACCORD». www.umr-cnrm.fr. Besøkt 9. desember 2023. 
  3. ^ «Members - [ACCORD]». www.umr-cnrm.fr. Besøkt 9. desember 2023. «From the 1st of January 2021, 26 Euro-Mediterranean National Met Services have decided to enter into a larger partnership and create a single consortium: ACCORD, built on the ALADIN, LACE and HIRLAM consortia [1]. | ACCORD: A Consortium for COnvection-scale modelling Research and Development).» 
  4. ^ Deklarasjon om dannelsen av ACCORD [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]