Høysensitivt menneske

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Høysensitive personer eller HSP, som står for highly sensitive person, er mennesker med et mer fintfølende nervesystem. Dette gjør dem mer mottakelige for inntrykk. Det skal mindre til for at mindre til før de begynner å produsere stresshormoner. Dette fører blant annet til at de kan bli lettere overstimulert og utmattet. Det å være høysensitiv er et medfødt personlighetstrekk, og ikke en sykdom eller en diagnose.

Høysensitive registrerer andres sinnstilstand og stemninger sterkere enn andre mennesker. De er gjerne mer kreative, samvittighetsfulle, og har en sterk intuisjon. Høysensitive kan være svært lyd-, lys- og luktømtålige, og kan ha en lavere smerteterskel enn andre.[trenger referanse] Personer som anses som høysensitive trenger gjerne mer søvn og ro enn gjennomsnittet. Ca. 15 til 20 % av befolkningen er høysensitiv i større eller mindre grad.[trenger referanse] Dette gjelder både barn og voksne, og er likt fordelt mellom kvinner og menn.

Den amerikanske psykologen og forfatter Elaine Aron er pioneren innen forskning av høysensitive personer eller highly sensitive person. Carl Jung beskrev trekket som «medfødt sensitivitet».

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]