Høysensitivt menneske

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Høysensitive personer eller HSP, som står for highly sensitive person, er mennesker som, i følge den alternative organisasjonen "Foreningen for høysensitive", er født med et mer fintfølende nervesystem[1].

Foreningen for høysensitive har en definisjon av karaktertrekket som påstår at det å være høysensitiv gjør de som er rammet mer mottakelige for inntrykk, at det skal mindre til før at de begynner å produsere stresshormoner, og at dette fører blant annet til at de kan bli lettere overstimulert og utmattet. De mener også at det å være høysensitiv er et medfødt personlighetstrekk, og ikke en sykdom eller en diagnose.

Det psykologiske fagmiljøet i Norge er delt i synet på karaktertrekket, og det finnes meninger som taler både for og imot at høysensitivitet er et reelt karaktertrekk. Siden de som benytter seg av begrepet mener at så mange som 15-20%[2] av befolkningen er født med dette karaktertrekket, mener fagmiljøet at dette ikke er et spesielt karaktertrekk, men heller en naturlig variasjon i personlighet.

Noen mener at forskningen er mangelfull, og at mye av kunnskapen om karaktertrekket er oppstått i alternativbevegelsen.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Foreningen for høysensitive – Kunnskap, nettverk og ressurser». Foreningen for høysensitive. Besøkt 22. februar 2018. 
  2. ^ «Høysensitivitet - Foreningen for høysensitive». Foreningen for høysensitive. Besøkt 22. februar 2018. 
  3. ^ «Høysensitive barn - kaihatsu.no». kaihatsu.no. 22. februar 2018. Besøkt 22. februar 2018. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]