Gysingevargen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Gysingevargen var en ulv som drepte ni barn og ei voksen kvinne i Sverige i 1820/1821.

Det hendte folk hadde ulv på gårdene i gamle dager, fordi de ga status til bonden. Dessuten fikk han offentlig skuddpremie for dyret om (når) det ble avlivet. De tok gjerne dyra som valper, direkte fra hiet, og alet dem opp på gården. Der sto de gjerne lenket i en kraftig kjetting hele døgnet.

Gysingevargen var en slik ulv. De tok ham fra et ulvehi i Gysingetraktene i 1817, sammen med to andre valper, og der vokste de tre opp på hver sin storgård. Mot slutten av 1820 klarte imidlertid den ene ulven å komme seg løs, og mellom 30. desember 1820 og 27. mars 1821 drepte ulven ni barn og ei 19 år gammel kvinne i grensetraktene mellom Gästrikland og Dalarna i Sverige. I tillegg skadet den 15 andre barn. Dette er informasjon uten seriøse og gode kilder. Dette var en ulv som hadde stått fastbundet hele sitt liv, noe som er dyreplageri og vi vet ikke om han i tillegg ble plaget og ertet. Da han endelig ble fri, så er hans naturlige væremåte ødelagt og mennesker er fienden. En vill ulv er sky og holder seg unna mennesker. Man kan likevel oppleve at nysgjerrige unge ulver kan nærme seg mennesker. Men de er ikke farlige. Heldig er den som får oppleve en vill IG flott ulv på nært hold. Men en 6-åring ble drept - i år 1800 Det eneste dokumenterte tilfellet i Norge der et menneske er blitt drept av ulv, er fra 28. desember i år 1800, ifølge Hanssen. Offeret var en seks år gammel jente i Sørum i Akershus. Dette ble nedtegnet både i en kirkebok og en avis, opplyser Hanssen.

- Vi har ikke andre opplysninger eller noe som beviser at mennesker har blitt drept eller angrepet av ulv i Norge, sier hun.

Årsaksvurdering[rediger | rediger kilde]

Noen hevder at gråulven var et rovpattedyr som det i tidligere tider var så mange av, samtidig som det var smått med større byttedyr i Skandinavia, at de til tider forsynte seg med menneskekjøtt. Svensken Evert Pousette har forsøkt å dokumentere dette i boka «De människoätande vargarna», der han lister opp alle de saker han mener det er mulig å «dokumentere» fra tidligere tider.

Det svenske eksemplet ovenfor er imidlertid et godt bevis på at en ung og uerfaren ulv som blir vant til å ferdes nær mennesker, og dermed på lang sikt mister sin naturlige respekt (frykt) for oss, kan være svært farlig. Men det er også sannsynlig at den har hatt det vondt, og at den forbandt det vonde med mennesker. Trolig sto den bundet til en påle på gården (det var vanlig), der den møtte mennesker på godt og vondt gjennom flere år. Kanskje ble den mobbet eller steinet av barn og andre forbipasserende (også vanlig). Den fikk seg nok et minne for livet, et minne som sa at mennesker måtte den forsvare seg mot med alle midler. At en ulv løper ut av skogen og snapper et barn virker nærmest utenkelig for mange. Det hender imidlertid at tamhund i slike situasjoner både skader og dreper både barn og voksne, så hvorfor skulle en ulv være noe anderledes? Den er tross alt hundens stamfar.

Se også[rediger | rediger kilde]