György Draskovics

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
György Draskovics
Juraj II. Drašković.jpg
Født5. februar 1525
Bilina, Croatia
Død31. januar 1587 (61 år)
Wien
Far Bartol Drašković
Søsken Ivan I. Drašković, Gašpar Drašković
Beskjeftigelse Katolsk prest

Juraj II. Drašković Trakošćanski (ungarsk:György Draskovics de Trakostyán;født 5. februar 1525 i Bilina i det som nå er Kroatia, død 31. januar 1587 i Wien i Østerrike) var en kroatisk biskop og en av Den katolske kirkes kardinaler.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Juraj Drašković stammet fra den kroatiske adelsfamilie Drašković. Faren var Bartol Drašković (* ca.1500; † 1538), en lavadelsmann fra sørlige del ab Kroatia. Moren Ana neé Utješinović, født i Kamičak, var søster av kardinalen og statsmannen Juraj Utješinović Martinušević, beddre kjent som György Martinuzzi.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han utdannet til prest i Kraków, Wien, Bologna og til slutt i Roma. Han gjorde en god karriere som prest og bidrog med en anselig del til familiens rikdommer.

Biskop, visekonge[rediger | rediger kilde]

Han var biskop av Pécs i Ungarn i 1557, og var som sådan en av Ungarns sendebud ved Tridentinerkonsilet (1545–1563). I år 1563 ble han forflyttet til bispestolen i Zagreb, og i år 1576 ble hans Kroatias ban (visekonge). Senere ble han biskop av Győr (Ungarn) og til slutt, i 1586, erkebiskop av Kalocsa-Bács.

Under sin regjering som ban var den politiske og sosiale situasjon i Kroatia svørt komplisert, med invasjon fra det osmanske rikes styrker, konflikter innen adelsstanden, protestantisk fremmars, og bondeoppstander. György Draskovics viste seg som både en klok teolog og dyktig politiker, var alltid på rett sted til rett tid, og løste de fleste av vanskelighetene.

Kardinal[rediger | rediger kilde]

Han ble kreert til kardinal den 18. desember 1585 av pave Sixtus V. Han ble da også riksstattholder av Ungarn.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]