Gwenddoleu ap Ceidio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Gwenddoleu ap Ceidio, (død ca. 573) var en britisk konge og hans kongedømme var i den vestlige delen av nordlige England i området rundt Hadrians mur og Carlisle i tiden etter at romerne hadde trukket seg ut.

Genealogier har gjort ham til en etterkommer av Coel Hen som man antar har styrt mye eller hele det nordlige England etter at romerne trakk seg ut. Gwenddoleu var derfor sannsynligvis enten arving til et av de mange rikene som oppsto etter Coel Hens kongedømme, eller han kan ha vært en tronraner som påsto å være en etterkommer av Coel Hen for å legitimere sin ætts krav til kongedømmet.

Svært lite er kjent om hans kongedømme, men det endte, slik det er beskrevet i Annales Cambriae, da sønnene til Eliffer, Peredur og Gwrgi, samkonger av York, drepte ham i slaget ved Arfderydd i 573. Dette var et av mange slag som ble utkjempet mellom britiske konger som ledet de ulike småstatene som ble dannet som en følge av at romerne trakk seg ut.

Selv om Gwenddoleu ikke spiller noen rolle i den arthurianske legenden var hans rådgiver og skald Myrddin, også kjent som Myrddin Wyllt, med og dannet deler av legenden som angår trollmannen Merlin. Det er sagt om Myrddin at han ble sinnssyk av sorg som følge av Gwenddoleus død og flyktet inn i skogene i Skottland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Mike Ashley, The Mammoth Book of British Kings and Queens