Gudrun Osvivsdotter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gudrun Osvivsdotter (islandsk: Guðrún Ósvífursdóttir) var en islandsk kvinne på 900-tallet, og er hovedpersonen i islendingesagaen Laksdøla saga som tar for seg historien til laksdølene. I sagaen blir hun framstilt som en stolt og dyktig kvinne som gifter seg fire ganger, egger opp menn til ættestrid, og som på sine eldre dager konverterer til kristendommen og blir Islands første nonne. Et sentralt tema i Laksdøla saga er trekantdramaet hun er med i sammen med Kjartan Olavsson og Bolle Torleiksson.

Ætt[rediger | rediger kilde]

Gudrun er datteren til Osviv som er sønn av Helge. Helge er sønn av Ottar som er sønn av Bjørn den austrøne som er sønnen til Kjetil Flatnev. Osvivs mor het Nidbjørg, og hennes mor var Kadlin som var datter av Gange-Rolv, som er sønnen til Øksna-Tore. Gudruns mor het Tordis Tjodolvsdatter. Gudrun vokser opp på Laugar i Sælingsdal og har fem brødre som heter Ospak, Helge, Vandråd, Torråd og Torolv.

Gudrun får i alt tre barn, Tord Tordson med Tord Inngunnarsson, og Torleik Bolleson og Bolle Bolleson med Bolle Torleiksson. Bolle Bolleson er den mest kjente av de to, og dukker opp i Tåtten om Bolle Bolleson og Tåtten om Snegle-Halle.

Liv[rediger | rediger kilde]

Gudrun blir beskrevet i Laksdøla saga som en sterk og stolt kvinne som blir beundret av andre. Hun blir sagt å være den fremste av alle kvinner som vokste opp på Island, både for hennes utseende og hennes klokskap. Hun blir i tillegg sagt å ha vært en fin og høvisk kvinne som var kyndigere og med bedre talegaver enn andre kvinner, samt gavmild.

Gudrun er i alt gift med fire menn i løpet av sitt liv. Gudrun blir gift for første gang med mannen Torvald Halldorsson når hun er femten år gammel. Dette er et arrangert ekteskap hvor Torvald går direkte til Osviv for å be om hennes hånd, og får ja uten hennes kjennskap. Ekteskapet deres blir beskrevet som ulykkelig, og det ender med at hun skiller seg fra ham. Det neste ekteskapet Gudrun inngår er med Tord Inngunnarsson. Deres ekteskap går vel, men Tord drukner senere utenfor Skálmarnes. Kort tid senere får hun en sønn som hun kaller Tord.

Etter Tords død reiser Gudrun tilbake til Laugar. Kjartan Olavsson, sønn av Olav På Hoskuldsson, og Bolle Torleiksson besøker ofte Sælingdalslaugar, og alle sier at Gudrun og Kjartan er et godt par. Kjartan reiser derimot til Norge, og ville ikke ha henne med når hun spør. Etter tre år i Trondheim reiser Bolle tilbake til Island, mens Kjartan og tre andre blir holdt igjen i Norge av Kong Olav Tryggvasson. På grunn av misforståelser og press gifter Gudrun seg omsider med Bolle i stedet for å vente på Kjartan, og dette resulterer i et trekantdrama når Kjartan kommer tilbake til Island. Denne konflikten eskalerer til at Kjartan blir drept av Bolle og Gudruns brødre etter å bli terget til det av henne. Bolle selv blir senere blir drept av Kjartans brødre.

Etter dette bytter Gudrun gård med Snorre Gode og flytter til Helgafell. Gudruns siste mann er Torkjell Øyolvsson som er en mektig høvding, men også han dør når han drukner i Breiðafjörður.

Etter Torkjell Øyolvssons død blir Gudrun en god kristen, og blir beskrevet som den første nonnen på Island og den første kvinnen på Island som lærte seg Davids salmer. Det er også sagt at hun lot bygge en kirke på Helgafell. Etter hennes død blir hun begravet der.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Laksdøla saga, oversettelse på bokmål ved Johannes Larsen, Aschehoug, 1989, fra Nasjonalbiblioteket.