Gu Kailai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gu Kailai
Født15. november 1958 (60 år)
Linyi
Ektefelle Bo Xilai (1986–)
Far Gu Jingsheng
Mor Q30947812
Barn Bo Guagua
Utdannet ved Pekinguniversitetet
Beskjeftigelse Jurist, forretningsdrivende, advokat
Nasjonalitet Kina

Gu Kailai (kinesisk: 谷开来, pinyin: Gǔ Kāilái, også kjent som Horus L. Kai, født 25. november 1959 i Linyi i provinsen Shanxi i Folkerepublikken Kina) er en kinesisk jurist og forretningskvinne. Hun er hustru til den kommunistiske politiker Bo Xilai; de ble gift i 1986.

Gu begynte sine studier i jus ved Pekinguniversitetet i 1978 og tok også en grad i politologi. Hun er grunnlegger av advokatfirmaet Kailai i Beijing.[1] I løpet av sin karriere har hun hatt flere celebre saker, og hevdes å ha vært den første kvinnelige kinesiske advokat som vant et sivilt søksmål i USA.[2] Det var i Mobile i Alabama. Hun har skrevet en rekke bøker, som «Jeg var Ma Jurens advokat» og «Hvordan vinne en sak i USA».

Gus far, Gu Jingsheng, var en kommunistisk revolusjonær. Hennes mor Fan Chengxiu nedstammer fra dikteren Fan Zhongyan, som var statsminister på Songdynastiets tid.[1]

Våren 2012 ble hennes mann Bo Xilai avsatt fra sin post som partisjef i Chongqing og de kinesiske myndigheter kunngjorde at Gu Kailai var mistenkt for å ha myrdet den britiske forretningsmannen Neil Heywood i november 2011 etter en konflikt om forretningstransaksjoner. Den 9. august 2012 ble hun stilt for retten for en domstol i provinshovedstaden Hefei i Anhui. Hun bestred der ikke anklagen om mord, og fikk en betinget dødsdom, som etter kinesisk rettspleie turde bli omgjort til livsvarig (14 års) fengsel etter to år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Wang China Times Wife of sacked Chongqing boss a woman of many talents Arkivert 23. august 2013 hos Wayback Machine., 19. mars 2012.
  2. ^ Jeremy Page: U.K. Seeks Probe Into China Death, Wall Street Journal, 26. mars 2012