Gu Kailai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gu Kailai
Født15. november 1958 (59 år)
Linyi
Ektefelle Bo Xilai
Far Gu Jingsheng
Barn Bo Guagua
Utdannet ved Pekinguniversitetet
Beskjeftigelse Jurist, forretningsdrivende, advokat
NasjonalitetFolkerepublikken Kina

Gu Kailai (kinesisk: 谷开来, pinyin: Gǔ Kāilái, også kjent som Horus L. Kai, født 25. november 1959 i Linyi i provinsen Shanxi i Folkerepublikken Kina) er en kinesisk jurist og forretningskvinne. Hun er hustru til den kommunistiske politiker Bo Xilai; de ble gift i 1986.

Gu begynte sine studier i jus ved Pekinguniversitetet i 1978 og tok også en grad i politologi. Hun er grunnlegger av advokatfirmaet Kailai i Beijing.[1] I løpet av sin karriere har hun hatt flere celebre saker, og hevdes å ha vært den første kvinnelige kinesiske advokat som vant et sivilt søksmål i USA.[2] Det var i Mobile i Alabama. Hun har skrevet en rekke bøker, som «Jeg var Ma Jurens advokat» og «Hvordan vinne en sak i USA».

Gus far, Gu Jingsheng, var en kommunistisk revolusjonær. Hennes mor Fan Chengxiu nedstammer fra dikteren Fan Zhongyan, som var statsminister på Songdynastiets tid.[1]

Våren 2012 ble hennes mann Bo Xilai avsatt fra sin post som partisjef i Chongqing og de kinesiske myndigheter kunngjorde at Gu Kailai var mistenkt for å ha myrdet den britiske forretningsmannen Neil Heywood i november 2011 etter en konflikt om forretningstransaksjoner. Den 9. august 2012 ble hun stilt for retten for en domstol i provinshovedstaden Hefei i Anhui. Hun bestred der ikke anklagen om mord, og fikk en betinget dødsdom, som etter kinesisk rettspleie turde bli omgjort til livsvarig (14 års) fengsel etter to år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Wang China Times Wife of sacked Chongqing boss a woman of many talents Arkivert 23. august 2013 hos Wayback Machine., 19. mars 2012.
  2. ^ Jeremy Page: U.K. Seeks Probe Into China Death, Wall Street Journal, 26. mars 2012