Grundel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tremodell av en grundel, laget av C.J.W. de Bries Bron

Grundel er en nederlandsk seilbåt med flat bunn for fiskeri og transport i sørvestlige Nederland, beslektet med båttypen punter. Betegnelsen på denne båttypen formodentlig er moderne tilbake til 1800-tallet, før dette hadde man opprinnelige betegnet båter på Haarlemmermeer og innsjøene i forskjellige regioner som «landschuit» eller «grondschuit», som betyr en landlig innlandsfarkost ettersom betegnelsen schuit gjaldt innlandsfarkoster. Den vanligste båttypen i det nederlandske innlandet var punterbåtene, og grundelbåten nedstammet fra disse.

Grundel[rediger | rediger kilde]

Den nye båttypen som hadde blitt utviklet i Aalsmeer i løpet av 1800-tallet, minnet om punterbåten med innesvingende ripebord, flatt bunn, spissgattet skrog og en mast for spriseil, luggerseil eller gaffelseil. Men til forskjell fra punterbåten er den overhengende baugen skarpt med spring og et arrangement med løftinger forut og akterover på den åpne båten. Akterstevnen kan være kuttet øverst opp så et mindre akterspeil mot stevnroret ble dannet.

På de større varianter var det satt inn halvdekk mot stevnene, og visse fiskebåter kunne ha en brønn for frakt av levende fisk midtskips etter fangsten. Mindre båter hadde bare et sidesverd for å hindre drift under seilas, de større hadde to sidesverder, et på hver side som kunne senkes på lesiden.

Flere varianter av denne båten hadde blitt utviklet, blant annet som rekreasjonsbåter under betegnelsen grundeljacht, som var meget populært med en kabin midtskips mot masten som står forrest i forskipet. Den hadde blitt videreutviklet inn i en motorbåt i nyere tid, erstattet både gaffelseilet og årene. Grundelbåten og grundeljachten normalt er oppgitt til mellom 5,0 og 6,5 meter lengde og 1,75 meter bredde samt dypgang på 0,7 meter.

Zaanse gondel[rediger | rediger kilde]

En lokal variant av grundelbåten var utviklet i Zaandam nordvest for Amsterdam med forskjellige utseende, blant annet hadde man lavere fribord, skarpere spring på forskipet og ovalformet sidesverd. I motsetning til grundelbåten var masten flyttet akterut, og kunne ha to forseil festet mellom masten og baugspydet.

Omtrent 5,8 meter langt og 1,8 meter bredt med kjøllengde på 4,0 meter samt dypgang på 1,0 meter.

Zeegrundel[rediger | rediger kilde]

En nyere variant som var utviklet i 1964 som en ny yacht, var utviklet for ferdsel på innsjøer og havet med større dimensjoner enn normalt, mellom 7 og 9 meter i lengde med 7,5 meter som normen samt 2,8 meter i bredde og 0,9 meter i dypgang. Det har et rommerlig akterstevn i firkantet form, to slanke sidesverder som kan senkes på lessiden, åpen styreposisjon eller cockpit, kabin midtskips og mast med luggerseil samt et par forseil.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Basil Greenhill, Aak to Zumbra, A Dictionary of the World`s Watercraft 2000 ISBN 0-917376-46-3