Grombasen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Grombasen er en norsk, midjestyrt traktor produsert av F. Reinhardt & Co (senere Reinhardt Maskin AS, nå en del av Felleskjøpet) i Kristiansand fra 1969 til 1975. Utgangspunktet er en tyskprodusert tohjulstraktor, Agria Drott 2800. Traktoren blir drevet av en luftavkjølt, énsylindret dieselmotor. Standard for alle er 3-punk bak, 540 o/min kraftuttak, motorkappe med bukplate i stål og 16" felger med 6.0x16 dekk. Denne har konstant firehjulstrekk, 6+6 gir. 3 høy + 3 lav med vendegir. Akslene har mekanisk tverrsperre i fram- og bakaksel, og konstant langsperre.

Første utgave av Grombasen hadde, lik forgjengeren, en rørramme som kunne settes i lang eller kort posisjon. Dette utgjorde omkring 40cm ulik akselavstand. Den hadde motor av typen Hatz E785 med 14hk. Styringen var mekanisk med snekkegir, bremsene var mekaniske med bremsesko på framakselen.

Andre utgave fikk i 1970 ny motor, bakramme av U-profil, oppgradert 3-punkt og skivebremser bak. Den nye rammen kom med fast lengde og sveiset konstruksjon. Motoren var nå en MAG 1067 DRT på 18hk ved 3000 o/min. Bremsene var nå hydrauliske fra ATE og ble plassert på bakakselen. Håndbrekk med bremsesko ble montert med fullmekanisk overføring. På starten av 70-tallet kom krav til bedre vern av fører, og fra da kom alle med fastmontert veltebur med frontrute av laminert glass og grå presenning på taket.

Skogsbasen

Etter utgivelsen av andre utgave Grombasen med fast, lang ramme, startet Reinhardt Maskin AS en ny modell med navnet Skogsbasen. Denne hadde kort ramme i U-profil, fastmontert to-tromlet vinsj med lunnepanne, lunneskjær framme med hydraulisk løft, servostyring med orbitrol til to-veis hydraulikksylinder og 18" hjul med 7.50x18 dekk. For å få plass til lunnepanna måtte bremsekalipperne bak flyttes til framsiden av akselen.

Ekstrautstyr til Grombasen var éntrommelvinsj, lunnepanne og lunnebom. Man kunne også velge 18" hjul og servo fra Skogsbasen.

(Forgjengeren ble solgt under navnet Agria Basen)

Kilder[rediger | rediger kilde]