Grisepikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Grisepikker i ulike dimensjoner

En grisepikk (også kalt skrueuttrekker, skrueutdrager eller skrueekstraktor) er et redskap som brukes for å få ut skruer, dersom skruen er knekt eller skruehodet er ødelagt.

Grisepikken er en spiss og links gjenget skrue, det vil si at gjengene går motsatt vei av det som er vanlig på skruer. Grisepikken er tynn ytterst, og blir gradvis tykkere. De finnes i ulike størrelser, og selges ofte i sett med forskjellige standarddimensjoner.

Når man bruker en grisepikk borer man først et tynt hull midt i skruen man skal ha ut. Deretter skrur man grisepikken ned i hullet. Siden den er links gjenget vil den trekkes stadig hardere til, helt til skruen løsner og skrus ut. Hullet man borer må være stort nok til at grisepikken entrer og får skikkelig tak, men samtidig klart mindre enn skruen. I praksis betyr det at metoden er lite egnet for svært små skruer. For skruer med tykkelse 6 mm. eller mer kan grisepikker benyttes.

I jernvarekataloger og andre steder der verktøy markedsføres har man gjerne villet unngå å sette redskapets navn på trykk, og isteden listeført det som «skrueuttrekker» eller «konisk skrueuttrekker».