Grimstad avholdslag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Grimstad avholdslag var en avholdsforening etablert i 1875 i Grimstad kommune, under navnet Grimstad Totalavholdsforening. Ved stiftelsesmøte i 1875 tegnet 17 personer seg som medlemmer, men medlemsmassen vokste og til tider var den opp mot 200. Foreningen er tilknyttet Det Norske Totalavholdsselskap.

Avholdsforeninger i Grimstad[rediger | rediger kilde]

De første avholdsforeningene i Norge dukket opp på 1830-tallet. I Grimstad ble den første, Grimstad Avholdsforening opprettet i 1841. Flere av medlemmene tilhørte borgerskapet i byen og i 1846 ble jurist og skipsreder Morten Smith Petersen foreningens formann. I 1851 og 1852 skal foreningen ha hatt sitt høyeste medlemstall, da 48 medlemmer var registrert.

Forbudstid[rediger | rediger kilde]

I perioden 1919-1927 var det forbud mot salg av brennevin i Norge. Som mange andre avholdslag, var også Grimstad avholdslag svært aktiv i forbindelse med folkeavstemningen vedrørende brennevinssalget i 1926.[1]

Arkivet[rediger | rediger kilde]

Arkivet etter Grimstad avholdslag er i dag oppbevart på KUBEN i Arendal og strekker seg fra oppstarten i 1875 og frem til 1996. I tillegg til diverse trykksaker inneholder arkivet møtebøker, kopibøker, medlemsprotokoller, regnskap og avisutklipp.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]