Grandma Moses

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Grandma Moses
Grandma Moses NYWTS.jpg
FødtAnna Mary Robertson
7. sep. 1860[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Washington County, Greenwich[5]Rediger på Wikidata
Død13. des. 1961[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (101 år)
Hoosick Falls[5]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Kunstmaler[4][6], illustratør, embroiderer[6]Rediger på Wikidata
Far Russell King RobertsonRediger på Wikidata
Mor Margaret ShanahanRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Medlem av Daughters of the American RevolutionRediger på Wikidata

Anna Mary Moses, Bestemor Moses, bedre kjent i resten av verden som Grandma Moses (født 7. september 1860, død 13. desember 1961) var en kjent amerikansk folkelig og naivistisk kunstmaler. Hun blir ofte brukt som eksempel på at det er mulig å starte en kunstnerkarriere i høy alder.

Hun begynte å male som 70-åring, da fingrene ikke lenger kunne brukes til brodering på grunn av forkalkninger i leddene (artritt). Det sies at hun begynte med noen veggplater og gamle malingrester, og at naboene ønsket noe lignende. Etter hvert fikk hun den lokale drugstoren til å ha bilder til salgs, og ble oppdaget av kunstsamleren Louis J. Caldor, som var på gjennomreise. I 1939 ble noen av bildene hennes vist i New York. Det ble en heftig diskusjonen om dette egentlig var kunst, men bildene ble etterspurt - etterhvert verden over. Så lenge hun levde, var der ingen mangel på kjøpere, og hun gjorde sitt beste for å dekke behovet.

De fleste bildene hennes handlet om livet i landsbyen hun bodde i og områdene omkring, med en stil som kunne minne om den hollandske maleren Pieter Brueghel d.e.. Mange av bildene er også blitt motiver på postkort.

Hun ble hedret av den amerikanske president Harry S. Truman og deltok i TV-show. Selvbiografien Grandma Moses: My Life's History kom ut i 1952.

Til hundreårsdagen lot Life magazine den kjente fotografen Cornell Capa ta en billedserie av henne, inklusive forsiden. Dagen ble også proklamert som Bestemor Moses-dag til ære for henne.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Grandma-Moses, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ a b CLARA, «Grandma Moses», CLARA-ID 6015
  3. ^ a b Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000002555, besøkt 9. oktober 2017
  4. ^ a b c The Fine Art Archive, cs.isabart.org, abART person-ID 118399, besøkt 1. april 2021
  5. ^ a b www.britannica.com
  6. ^ a b vocab.getty.edu

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]