Grandma Moses

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Grandma Moses
Grandma Moses NYWTS.jpg
FødtAnna Mary Robertson
7. september 1860[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Washington CountyRediger på Wikidata
Død13. desember 1961[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (101 år)
Hoosick FallsRediger på Wikidata
Far Russell King RobertsonRediger på Wikidata
Mor Margaret ShanahanRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Kunstmaler, illustratørRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Medlem av Daughters of the American RevolutionRediger på Wikidata

Anna Mary Moses, Bestemor Moses – bedre kjent i resten av verden som Grandma Moses -- (7. september 186031. desember 1961) var en kjent amerikansk folkelig og naivistisk kunstner (maler). Hennes karriere blir ofte brukt som eksempel på at det er mulig å starte en kunstnerkarriere i høy alder.

Hun begynte å male som 70-åring, da fingrene ikke lenger kunne brukes for brodering på grunn av forkalkninger i leddene (artritt). Det sies at hun begynte med noen veggplater og gamle malingrester, og at naboene ønsket noe lignende. Etter hvert fikk hun den lokale drugstoren til å ha bilder til salgs, og hun ble oppdaget av en kunstsamler, Louis J. Caldor, som var på gjennomreise. I 1939 ble noen av bildene hennes vist i New York. Selv om diskusjonen var intens på om dette egentlig var kunst, ble bildene etterspurt - etterhvert verden over. Så lenge hun levde, var der ingen mangel på kunder, og hun gjorde sitt beste for å dekke behovet.

De fleste bildene hennes handlet om livet i landsbyen hun bodde i, og områdene omkring, med en stil som kunne minne om den hollandske maleren Pieter Brueghel d.e.. Mange av bildene er også blitt motiver på kunstneriske postkort.

Hun ble hedret av den amerikanske president Harry S. Truman og deltok i TV-show. Selvbiografien Grandma Moses: My Life's History kom ut i 1952.

Til hundreårsdagen lot Life magazine den kjente fotografen Cornell Capa ta en billedserie av henne, inklusive forsiden. Dagen ble også proklamert som Bestemor Moses-dag til ære for henne.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Grandma Moses, biography/Grandma-Moses
  2. ^ a b CLARA, http://clara.nmwa.org/index.php?g=entity_detail&entity_id=6015, Grandma Moses, 6015
  3. ^ a b Autorités BnF, Anna Mary Robertson Moses, 13757217s
  4. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, Anna Mary Moses, moses-anna-mary

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]