Arche de la Défense

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Grande Arche de La Défense»)
Arche de la défense

Arche de la défense (Grande Arche de la Fraternité eller bare La Grande Arche) er et monument i form av en triumfbue i kontor- og forretningskvarteret La Défense vest for Paris. Monumentet er et verk av den danske arkitekten Johan Otto von Spreckelsen.

I 1982 tok den franske presidenten François Mitterrand initiativ til å utlyse en arkitektkonkurranse. Konkurransen ble vunnet av Spreckelsen og den danske sivilingeniøren Erik Reitzel. Deres prosjekt var en moderne utgave av Triumfbuen: et monument for menneskeheten og de humanistiske idealer i stedet for militære triumfer.

Byggingen startet i 1985. Spreckelsen forlot prosjektet sommeren 1986 og overlot sitt arkitektarbeide til sin partner, den franske arkitekten Paul Andreu. Reitzel fortsatte sitt arbeide inntil ferdigstillelsen i 1989.

Arche de la défense ble innviet i juli 1989 med store festligheter og et G7-toppmøte i monumentets taketasje. Samtidig var det militærparader og opptog som markerte tohundredåret for den franske revolusjon.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Arche de la défense er 108 meter bred, har en høyde på 110 meter og dybden er 112 meter. Den har en betongramme dekket av glass og carraramarmor fra Italia og ble bygget av et fransk entreprenørfirma.

Meningen er at monumentet skal avslutte monumentalaksen Axe historique som går gjennom Paris. Arche de la défense er dreiet i en vinkel på 6,33° i forhold til aksen. Med en metrostasjon, en RER-stasjon og en motorvei plassert direkte under bygningen var vinkelen den eneste måten man kunne gi plass for bygningens 12 gigantiske fundamenter. Dreiningen ble foreslått av ingeniøren allerede i konkurransefasen og akseptert av arkitekten ettersom den ville fremheve monumentets dybde og skape symmetri med det tilsvarende vinklede Louvre i aksens motsatte ende.

De to sidene av Arche de la défense er hjemsted for regjeringskontorer. Taketasjen har et areal på mer enn 1 hektar og inneholder et utstillingssenter. Byggverket har et utvendig heistårn av rustfri stålstenger hvor det er 4 heiskabiner i glass og stål.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]