Gramm Motor Car Co.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gramm Motor Car Co. var en amerikansk lastebilprodusent som startet i 1926 etter en lang periode med oppstart og nedleggelse siden 1908,[klargjør] da Benjamin A. Gramm begynte å skape seg et navn innenfor lastebilindustrien i USA. Han var en dyktig forretningsmann som forsto seg på forretningsvirksomhet, og har etterlatt seg et navn i amerikansk lastebilindustri. Blant annet solgte han sitt første selskap til John Willys som han innledet et samarbeid med.

Selskapet som bar hans navn sammen med sin kompanjong Max Bernstein, Gramm-Bernstein siden 1912, produserte lastebiler for Willys-Overland, og startet på nytt et annet selskap i 1925 sammen med sin sønn Willard Gramm. Til sammen etablerte Gramm fem forskjellige selskaper i årene mellom 1908 og 1926. I tillegg hadde han etablert merket Condor for eksportmarkedet, som leverte Gramm-biler med minimal forskjell utover motorer som Hesselman-motorer fra Waukesha. Han gjorde det også stort innenfor produksjonen av tilhengere og semitrailere.

Men salget var aldri godt nok for en utvidelse av virksomheten, og da 2. verdenskrig brøt ut, var man tvunget til å innstille lastebilproduksjonen. Produksjonen av tilhengere og spesialpåbygg fortsatte, men bare fram til man avtalte et oppkjøp av Fruehauf. Condor-lastebilene kom til Norge, men det gjorde også Gramm, som gjennom importfirmaet eid av Øivind Holtan lyktes med å selge busschassis i 1926 til 1937. Salget i Norge stoppet ved krigens ankomst.

Gramm hadde et bredt modellprogram fra 1-tonner til 12 tonns trekkvogn.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Asbjørn Rolseth; Norsk lastebilleksikon; Lastebiler i Norge 1900-1940 Bilforlaget 2007 ISBN 9788291062105