Grønt Punkt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Grønt Punkt Norge AS (tidligere Materialretur AS), etablert i 1997, er et selskap som administrerer finansieringen av norsk næringslivs ordninger for innsamling og behandling av emballasje. Medlemmene i Grønt Punkt Norge er alle typer bedrifter som bringer emballasje til det norske markedet; emballasjeprodusenter, emballasjeimportører, vareprodusenter (pakker/fyller), vareimportører og grossister.

Bakgrunnen for selskapet er en serie avtaler fra 1994 mellom Miljøverndepartementet og næringslivet om frivillig innsamling og gjenvinning av emballasje. Avtalen omfatter emballasje av metall, plast, bølgepapp, drikkekartong og kartong. Bransjeavtalene resulterte i opprettelsen av såkalte materialselskap, ett for hvert materialslag:

Oppgavefordelinga mellom Grønt Punkt Norge og materialselskapene er at Grønt Punkt Norge påser at medlemmene innrapporterer sin emballasjebruk. Basert på dette, innkreves emballasjevederlag som sendes videre til materialselskapene. Disse står for organiseringen av innsamlings- og gjenvinningsordningene. Fra 1. februar 2008 drifter Grønt Punkt Norge AS i tillegg innsamling og gjenvinning av plastemballasje, emballasjekartong og drikkekartong. Bare bedrifter som er medlem i Grønt Punkt Norge har rett til å bruke Grønt Punkt-merket på sine produkter. Per 1. januar 2013 har Grønt Punkt 4847 medlemmer og 1875 kontrollmedlemmer. I tillegg betales emballasjevederlaget fra ytterligere ca. 4000 bedrifter gjennom såkalt produsentinnkreving. Administrerende direktør i selskapet er Jaana Røine.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]