Gouvernement d’Union Nationale de Transition

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gouvernement d'Union Nationale de Transition, eller GUNT, var en koalisjonsregjering av væpnede grupper som de facto ledet Tsjad fra 1979 til 1982, under den mest kaotiske perioden i den langvarige borgerkrigen som startet 1965. GUNT erstattet den skjøre Malloum-Habré-alliansen, som kollapset februar 1979. Den nye regjeringen var preget av innbyrdes striding som førte til væpnede konfrontasjoner. I 1980 invaderte Libya Tsjad til støtte for GUNTs president Goukouni Oueddei mot GUNTs tidligere forsvarsminister Hissène Habré.

På grunn av press fra internasjonalt hold og det komplekse forholdet mellom Goukouni and Gaddafi, ba førstnevnte Libya november 1981 å forlate Tsjad til fordel for en Inter-African Force (inter-afrikansk styrke) (IAF). IAF viste ingen vilje til konfrontasjon mot Habrés milits. I august 1982 kastet Habrés milits Goukouni, og Habré ble innsatt som president.

GUNT, alltid under ledelse av Goukouni, forble en koalisjon av opposisjonelle grupper med intensjoner om å styrte Habré. Libya kom igjen til å spille en avgjørende rolle, med massiv støtte til Goukouni, men GUNT var blitt en stedfortreder for Libya i konflikten. Fra 1983, gjennom en fransk intervensjon i Tsjad, ble mulighetene for å styrte Habré nærmest blokkerte, da Libyas og GUNTs kontrollerte områder var begrenset til nord i Tsjad. Interne stridigheter og problemer med libysk støtte, arrestasjonen av Goukouni inkludert, førte til GUNTs oppløsning i 1986.