Gobi: Min prins

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gobi: Min prins
Forfatter(e)Tor Åge Bringsværd
SjangerRoman
Utgitt1994
ForlagGyldendal Norsk Forlag
Sider315

Gobi: Min prins er en roman av Tor Åge Bringsværd og er den fjerde av flere bøker (hittil[når?] fem) i romanserien med felles navnet Gobi. Romanen tar for seg de samme motivene fra de tidligere romanene.

Handling[rediger | rediger kilde]

I den fjerde boken om Wolfgang befinner han seg i byen Hangzhou der han venter på et skip ta han tilbake til Vesten. Mens han forgjeves venter på et skip, skriver han et brev/dagbok til han som forfølger ham. Så lenge han skriver, tror Wolfgang han vil være i live. Denne gangen forteller Wolfgang Chu om hans far, Ye Liu Chutsai (la hans navn stå skrevet i bambus og silke, som han sier), om tvileren Thomas og om Noa og den store syndefloden. Samtidig søker han trøst hos fra dyresamleren T'ai Po (som holder han fanget i byen), maleren Mu Ch'i og hos ravnen han fikk i gave fra T'ai Po.

Tolkning[rediger | rediger kilde]

«Gobi: Min prins» handler om personen Djengis Khan (der spørsmålet om hva som får en personen til å ødelegg noe), om anti-idealer (der Ye Liu Chutsai står for fred og kultur i motsetning til resten av Djengis Khans rike), om tosidigheten (der man kan være to ting på en gang), om hvordan mennesket svikker (både seg selv og andre) for å redde sitt eget skinn og om menneskelig stolthet og verdighet kan redde det menneskelige for at det skal overleve.

I Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge ble romanen første gang utgitt i 1994Gyldendal Norsk Forlag. For romanen fikk han Riksmålsforbundets litteraturpris i 1994.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]