Hopp til innhold

Globus pharyngis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Globus pharyngis (også kjent som globusfølelse, globus syndrom, eller noe utdatert – globus hystericus; ofte referert til det å ha en «klump i halsen») er den vedvarende følelsen av å ha slim, en pille eller annen form for obstruksjon i halsen uten at det er noen. Noen beskriver det som at strupehodet føles oppsvulmet/hovent. Svelging kan utføres normalt, så det er ikke et ekte tilfelle av dysfagi, men det kan være svært irriterende og ubehagelig. Man kan også føle milde til sterke bryst- og halssmerter, utmattethet/krampefølelser i halsmusklatur, og kan "høre"/føle en klikkelyd i halsen når man svelger. Følelsen av lett åndenød er også rapportert.

Årsaker[rediger | rediger kilde]

«Klump i halsen»-følelsen som preger globus pharyngis er noen ganger forårsaket av betennelse i en eller flere deler av halsen, for eksempel i strupen eller hypopharynx, eller på grunn av cricofaryngal spasme, gastroøsofageal refluks eller øsofagus dysmotilitet.

Det er kjent at globus pharyngis kan oppstå som en bivirkning av antibiotika. I noen tilfeller er årsaken ukjent, og symptomer kan tilskrives en psykogen årsak f.eks. en somatoform- eller angstlidelse. Det har blitt anerkjent som et symptom på depresjon eller stress. Symptomene responderer da godt på antidepressiv eller beroligende behandling.