Hopp til innhold

Glacis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tegning av en fiktiv festning, bygget etter et system med bastioner. Glacis er her markert med tallene 7 (snitt) og 19 (grunnriss).

Glacis (/ɡla'si/) er et fransk lånord som ved festningsbygning og fortifikasjon beskriver det jevnt skrånende terrenget foran en festningsvoll, det vil si med et norsk ord: skanseskråning. Glaciet stiger slakt og jevnt opp mot festningsverkene eller fortet, mens siden mot fortet eller kontreskarpen, med et brystvern øverst, skråner steilt ned til en dekket vei og en festningsgrav. Slik kunne forsvarerne møte angrep med våpenild mens de var dekket bak brystvernet helt til siste øyeblikk, mens angriperne ikke fant dekning på det skrånende glaciet, som kunne bestrykes både fra festningsgraven og fra selve festningsverket. Soldater som brukte den dekkede veien kunne bare rammes av våpen hvis kuler beskrev en krum bane, som bombekastere og haubitser.

Spor i navn[rediger | rediger kilde]

I Fredrikstads bydel Cicignon ligger Glacisgaten. Det er en kort gate, anlagt på det tidligere Cicignon forts glacis. Dette fortet lå tvers overfor Gamlebyen og var sammen med denne en del av Fredrikstads fortifikasjoner. Samme navn finnes i Oslo, hvor Glacisgata ble opparbeidet i 1840-årene på Akershus festnings gamle glacis etter at festningens ytre voller ble nedlagt.