Gjøvik Tennisklubb

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gjøvik TK ble stiftet 8. juni 1905 og er en av de eldre tennisklubbene utenfor Oslo.

De første banene lå på Tongjordet. Disse var i en dårlig forfatning og etter en par års tid fikk klubben leie baner av Alf Mjøen på Gjøvik Gård. I 1911 åpnet Gjøvik kommune et allidrettsanlegg på Hunnjordet med bl.a. tre tennisbaner. I 1946 ble et helt nytt anlegg åpnet ved Hovdetjernet/Fastland. Klubbens anlegg blir fortsatt sett på som et av landets fineste tennisanlegg, med fem grusbaner og en hardcourtbane rett ved siden av et stort friluftsbad. Fastlandsområdet ble i 2002 kåret til Norges flotteste nærmiljøanlegg.

I 1987 ble en egen tennishall med fire baner åpnet bare et steinkast fra utendørsanlegget. Knut Iversen var «ildsjelen» bak dette prosjektet.

Knut Befring, Ola Nordvik, Håkon Diesen og Jan Arne Frydenlund er klubbens æresmedlemmer. Klubben er kjent for sine relativt flotte anlegg og et stort antall spillere. Klubben har hatt over 400 medlemmer og var da blant landets ti største klubber og har rundt 300 medlemmer per 2000-tallet.

Ola Nordvik var en god A-spiller på 1940- og 1950-tallet. Senere var han i verdenstoppen innen veterantennis. På 1950- og begynnelsen av 1960-tallet var Sverre Worren klubbens dominerende spiller. Han var rangert som høyest som nummer seks i Norge. Sigbjørn Hemstad representerte Norge i Nordisk Cup for jr. i 1967. Han ble dette året nr. 3 i en internasjonal juniorturnering på Hankø og nådde kvartfinale i NM. Ola Nordvik, Kjell Worren og Axel Løfgren var i mange år klubbens beste spillere. De har for øvrig også blitt Norgesmestere i veteran ved en rekke anledninger. Hemstad har et NM-double veteran sammen med Jan F. Kise. Lillehammer TK Håkon Skattum har flere klubbmesterskap fra det siste tiåret. Hans bestefar, Sverre Holm Skattum, var mangeårig klubbmester på 1930-tallet.

På 1990-tallet fikk klubben fram mange lovende juniorspillere, og Tom Erik Løkken ble klubbens første guttenorgesmester. På kvinnesiden var Inga Siem lovende på 1960-tallet. Senere spilte Frøydis Fordberg seg helt opp i norgeseliten for damer.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hemstad, Sigbjørn (2005): Fair Play. Gjøvik TK 100 år
  • Hemstad, Sigbjørn (2007): Smil-Sport og Rock

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]