Gibraltarsk pund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gibraltarsk pund
Gibraltarmynten fra 1842
LandGibraltars flagg Gibraltar
Delt i100 pence (éntallsform: penny)
ValutakodeGIP
Innført1927 (sedler), 1988 (mynter)
Mynter1 og 2 pund. 1, 2, 5, 10, 20 og 50 pence
Sedler5, 10, 20 og 50 pund.

Gibraltarsk pund (valutategn: £; valutakode: GIP) er valutaen i Gibraltar. Den er direkte konvertibel med britiske pund. Gibraltars regjering er også Gibraltars sentralbank. Som sådan kontrollerer regjeringen GIP, med ansvar å prege mynter og trykke sedler.[1]

1 gibraltarsk pund deles i 100 pence (entallsform: penny). De gibraltarske myntene har samme verdier, størrelser og metalltyper som sine britiske motstykker, men har eget design. Det samme gjelder sedlene.

Gibraltarske pund er ikke tvungent betalingsmiddel (legal tender), noe sted i Storbritannia (kun på Gibraltar, som er et Britisk oversjøisk territorium). Selv om Gibraltarske pund ikke er legal tender, er de lovlig å benytte, og blir iblant funnet i sirkulasjon i Storbritannia for øvrig. I Gibraltar kan britiske pund benyttes (eventuell veksel gis tilbake i Gibraltarske pund eller britisk pund, som også sirkulerer på Gibraltar).

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1898 ble britiske pund innført som eneste, gyldige valuta i Gibraltar. Siden 1927 har gibraltarske myndigheter trykket egne sedler. Siden 1988 har de også framstilt egne mynter.

Det britiske parlamentets The Currency Notes Act i 1934[2] ga gibraltarske myndigheter offisielt retten til å trykke egne sedler, og garanterer også for disse sedlene ved at en fast vekslingskurs på én til én mot britiske pund ble slått fast.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «GIP». Investopedia.
  2. ^ Gibraltars regjering (juni 1934): «Currency Notes Act» Arkivert 29. oktober 2008 hos Wayback Machine. (PDF).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Money of Gibraltar – kategori av bilder, video eller lyd på Commons