Hopp til innhold

Gettysburg-talen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det eneste bekreftede bildet av Abraham Lincoln den dagen han holdt Gettysburg-talen. Bildet er tatt cirka tre timer før han holdt talen. Til høyre for Lincoln er livvakten hans, Ward Hill Lamon.

Gettysburg-talen er en berømt tale som USAs president Abraham Lincoln holdt den 19. november 1863, i forbindelse med innvielsen av en kirkegård for falne i slaget ved Gettysburg under den amerikanske borgerkrigen. Talen handlet om frihet og demokrati i forhold til krigens ofre, og Lincoln hevdet i talen at slavene skulle få rettigheter i landet, og at rasediskrimineringen skulle opphøre. Talen var kort: den varte i omtrent to minutter. Han skrev talen da en av hans sønner; William Wallace Lincoln, lå dødsyk i Det hvite hus. William Wallace Lincoln døde 24. november 1863. Dette var et hardt nederlag for Abe Lincoln og hans kone Mary Todd.

For fire snes og syv år siden skapte våre forfedre på dette kontinentet en ny nasjon. Den var unnfanget av friheten og viet ideen om at alle mennesker er skapt like. Nå er vi midt i en stor borgerkrig, som skal avgjøre om denne nasjon, eller overhodet noen nasjon unnfanget av og viet de samme ting, kan bestå.

Abraham Lincolns begynnelse på Gettysburg-talen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource (en) Gettysburg Address – originaltekster fra den engelskspråklige Wikikilden