George Mason

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
George Mason
Født11. des. 1725[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Fairfax County
Død7. okt. 1792[5][2][3][4]Rediger på Wikidata (66 år)
Fairfax County
Beskjeftigelse
Embete
  • Member of the Virginia House of Delegates Rediger på Wikidata
EktefelleAnn Eilbeck
FarGeorge Mason III
MorAnn Thomson
SøskenThomson Mason
BarnThomson Mason
Thomas Mason
William Mason
George Mason V
John Mason
NasjonalitetUSA
GravlagtVirginia
Våpenskjold
George Masons våpenskjold

George Mason (født 11. desember 1725, død 7. oktober 1792) var en amerikansk patriot, statsmann, og en representant for delstaten Virginia til den amerikanske konstitusjons-konvensjonen.

Sammen med James Madison, er han kalt «Father of the Bill of Rights». Han regnes som en av de "Founding Fathers" i USA. Selv om han var slaveeier selv, mente han at slaveri var motbydelig på grunn av en rekke årsaker. Han ønsket å forby videre import av slaver fra Afrika og hindre at slaveri spredde seg til flere amerikanske delstater.

Hans far døde i 1735 i en båtulykke på Potomac-elven, da båten hans kantret, og han druknet. Etter denne hendelsen bodde den yngre Mason sammen med sin onkel John Mercer. Den 4. april 1750, giftet han seg med den seksten år gamle Ann Eilbeck, som kom fra en plantasje i Charles County, Maryland. De bodde i et hus på eiendommen deres i Dogue's Neck, Virginia. Mason fullført byggingen av Gunston Hall, et plantasje-hus ved Potomac-elven, i 1759. Han og hans kone hadde tolv barn, ni av dem overlevde til voksen alder. Masons første barn, George Mason V i Lexington, var født 30. april 1753.

Mason hadde praktisk talt ingen formell skolegang og ble hovedsakelig utdannet fra sin onkels private bibliotek. Mason ble utnevnt i 1786 til å representere Virginia som delegat til en føderal konvensjon, som skulle møte i Philadelphia med det formål å revidere vedtekter i konføderasjonen. Han tjenestegjorde ved den føderale konvensjonen i Philadelphia fra mai til september 1787, og han bidro vesentlig til dannelsen av den amerikanske Grunnloven slik vi kjenner den i dag.

George Mason døde fredelig i sitt eget hjem i Gunston Hall, Manson Neck, den 7. oktober 1792. Gunston Hall. Hans hjem i Virginia er nå museum og turistattraksjon. The George Mason Memorial i West Potomac Park, Washington, DC, i nærheten av Thomas Jefferson Memorial, ble innviet den 9. april 2002. The George Mason Memorial Bridge, en av fem bruer som utgjør 14th Street Bridge, kobler Washington, DC, til Virginia.

Han har fått flere grunnskoler, en kirke og George Mason University i Fairfax, Virginia, oppkalt etter seg. Han ble hedret av United States Postal Service ved å få portrettet sitt på et frimerke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ MAK, PLWABN-ID 9810559846305606[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b GeneaStar, GeneaStar person-ID masong[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 145473169[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 681, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/George-Mason, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]