Geogjerde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et geogjerde (markert som en grønn rute) på et kart.

Et geogjerde (engelsk: geofence) er et geografisk avgrenset område som er definert og som «innhegnes» med programvare. Et geofence kan ha ulike geometriske former.

Geogjerde anvendes for å overvåke eller kartlegge et objekts bevegelser eller forflytninger. Vanligvis brukes en GPS- eller annen GNSS-enhet (satellittnavigasjon) som rapporterer sine koordinater eller bevegelser, og et underliggende system på et kart eller med en alarm som viser om enheten er kommet inn i eller forlater området.

I mer avanserte systemer har GNSS-enheten selv opplysninger om det gjeldende geogjerde, og rapporterer eller endrer sine innstillinger når den passerer en slik grense uten at det underliggende systemet må tolke informasjonen.

Ofte kan også andre relevante data kobles til enheten, for eksempel hva slags last man har ombord, antall timer i bevegelse, eller temperatur på lasten.

Geogjerde kan også oppnås med annen teknologi enn satellittnavigasjon, for eksempel peiling av mobiltelefonnett, WiFi, treghetsnavigasjon, med mer.