Genesaretbåten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Genesaretbåten, også kalt Jesusbåten, er en drøyt åtte meter lang fiskebåt som ble funnet i 1986 på stranden av Genesaretsjøen i Israel.

I 1986 var vannstanden uvanlig lav i Genesaretsjøen, og da oppdaget to brødre fra kibbutzen Ginosar, fiskere og amatørarkeologer, et to tusen år gammelt båtvrak, som tidligere lå innkapslet i bunnleiren ved innsjøens nordvestre kyst.

Trevirket i båten er med karbon 14-metoden blitt datert til perioden år 120 f.Kr. - år 40 e.Kr.[1] Båten var i såpass god stand på grunn av de oksygenfattige forholdene på sjøbunnen.

Båten er bygd hovedsakelig av cedertre. Skroget har ti slag trevirke, noe som tyder enten på almen virkeknapphet, eller på at den ble laget av overskuddsretser og har gjennogått en rekke renoveringer. Den er flatbunnet og kunde rows av fire roere. Den hadde også en mast for en rigg. I båten fant man ved den arkeologiske utgravningen blant annet en oljelampe, en kokegryte, spiker og kroker.

Båten er utstilt på Yigal Allon Museum and Educational Center i kibbutzen Ginosar.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Shelley Wachamann med flere (1988): An Ancient Boat Discovered in the Sea of Galilee, Israel Antiquities Authority, Jerusalem 1988, referert til i artikkelen Ginosar, lest 11. oktober 2020

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]