Gasspakking

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Prøvetaking av atmosfæren i en pakke med revet gulrot

Gasspakking[1] er pakking i modifisert atmosfære (MAP), en emballeringsmetode for matvarer der luften rundt maten byttes ut med en kontrollert konsentrasjon av gass i en lukket forpakning. Hensikten med det er å forlenge holdbarheten og kvaliteten på matvarene. MAP hemmer vekst av bakterier som gjør maten bedervet, det senker også farten på andre nedbrytningsprosesser i matvarene. Det brukes ulike typer gasser og ulike typer pakkefilmer etter hvilket produkt som skal emballeres. Pakkefilmene har ulik type gjennomtrengelighet.

Pakkegasser[rediger | rediger kilde]

Luft består av ca. 78% nitrogen, 21% oksygen og 0,039% karbondioksid, i MAP endres konsentrasjonen av disse gassene. Ved å redusere konsentrasjonen av oksygen eller øke konsentrasjonen av karbondioksid inhiberes vekst av mikroorganismer, respirasjonen til høstede frukt og grønnsaker kan reduseres, oksidasjon og tap av fuktighet kan hindres.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1]
  2. ^ Fellows, J. P. (2009). «Chilling and modified atmospheres». Food Processing technology - Practices and principles. Woodhead Publishing. s. 623–625. ISBN 9781845692162.