Gaga’emauga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Gaga'emauga)
Hopp til navigering Hopp til søk
Gaga'emauga
Samoan fale, Lelepa village, Savaii, Samoa 2009.JPG
En fala tele, et møtehus, i landsbyen Lelepa i Gaga'emauga

Kart over

LandSamoa Samoa
Areal223 km²
Befolkning7 108 (2001)
Bef.tetthet31,87 innb./km²

Gaga'emauga
13°30′S 172°15′V

Gaga'emauga er et av Samoas elleve distrikter. Det ligger nordøst på øya Savai'i, og har også to små eksklaver på henholdsvis nord- og sørkysten av Upolu, og er dermed det eneste distriktet som har områder på begge hovedøyene til Samoa. Distriktet har et areal på 223 km², og hadde i folketellingen i 2001 7 108 innbyggere. Gaga'emauga grenser til Gaga'ifomauga i vest, Palauli og Satupa'itea i sør, og Fa'aseleleaga i sørøst. Eksklavene på Upotu grenser til A'ana og Tuamasaga.

Navnet Gaga'emauga betyr «nær siden av fjellet». Den er den fjellkjeden som går gjennom sentrale deler av Savai'i. Misjonæren George Pratt (1817–1894) bodde i Matautu, og skrev den første grammatikken og ordboka over samoansk, A Grammar and Dictionary of the Samoan Language, with English and Samoan Vocabulary, som først ble trykt i 1862 av Samoa Mission Press.[1]

De to eksklavene på Upotu kom som følge av at to landsbyer ble flyttet etter at et vulkanutbrudd fra Matavanu hadde ødelagt dem tidlig på 1900-tallet. De er fortsatt politisk en del av Gaga'emauga.

Referanser[rediger | rediger kilde]