Gabriel’s Message

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Gabriel's Message)
Hopp til navigering Hopp til søk
Noter til salmen, arrangert av Edgar Pettman

Gabriel's Message, også kalt The angel Gabriel from heaven came, (baskisk: Birjina gaztetto bat zegoen) er en baskisk folketone, en julesalme som handler om da erkeengelen Gabriel kom til jomfru Maria og bebudet Jesu fødsel. Salmen refererer Bibelens omtale av hendelsen i Lukas-evangeliet 1. kapittel, vers 26-38 og Marias lovsang i Lukas-evangeliet 1. kapittel, vers 46-55. Julesalmen er mest kjent i engelsk versjon, men er også oversatt til norsk med tittelen Frå englemunn dei sæle orda fell av Arve Brunvoll. Den norske versjonen er foreslått tatt inn i den nye utgaven av Norsk Salmebok, som etter planen skal utgis i 2013.[1]

Salmen ble innsamlet av den franske musikklæreren og komponisten Charles Bordes og oversatt til engelsk av den engelske presten og salmedikteren Sabine Baring-Gould. Den blir ofte framført i et arrangement av den engelske organisten og utgiveren Edgar Pettman, som tok den med i boka Modern Christmas Carols i 1892.

På engelsk lyder salmens åpningsstrofe:

The angel Gabriel from heaven came,
his wings as drifted snow, his eyes as flame;
"All hail", said he, "thou lowly maiden Mary,
most highly favoured lady." Gloria.

Innspillinger[rediger | rediger kilde]

Den kanskje mest kjente innspillingen av sangen er gjort av Sting, som hadde den som B-side på singelen Russians i 1985. Hans versjon av sangen var også med på veldedighetsalbumet A Very Special Christmas (1987), og en nyinnspilling var med på hans album If On a Winter's Night... (2009). Den britiske rockegruppa Marillion spilte inn en versjon av sangen til sin fanklubb-CD Christmas.Marillion i 1999, og den var også med på deres DVD Christmas in the Chapel i 2003. De canadiske roots-musikerne Terry McDade og The McDades hadde sangen med på sitt album Midwinter i 2001, og den amerikanske kristenrock-gruppa Jars of Clay hadde den på albumet Christmas Songs i 2007.

I 2012 framførte den baskiske gruppa Kalakan sangen i en versjon basert på den baskiske sangtradisjonen under åpningen av Madonnas MDNA Tour.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]