GROW-modellen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

GROW-modellen er en utviklingsorientert arbeidsmodell som er egnet ved coaching mot personlige utvikling. Vanlig tolkning av GROW er Goal (mål), Reality (virkelighet), Opportunities (muligheter) og Way forward (handling). Modellen bidrar til en systematisk prosess der målet er egenutvikling, måloppnåelse eller problemløsning. Selv om modellen ikke kan tillegges en bestemt opphavsperson, er den gjerne knyttet til Graham Alexander, Alan Fine og John Whitmore[1], som er anerkjente coacher og som har benyttet modellen i sin litteratur. Max Landsberg beskriver også GROW-modellen i sin bok The Tao of Coaching[2]

GROW-modellen er mest knyttet til coaching innen organisasjonsledelse og organisasjonsutvikling. Modellen retter seg mot den som blir coachet, gjerne kalt coachée. Verdien ved GROW-modellen er at den bidrar til en strukturert metodikk i en coachingsituasjon. Modellen kan også nyttes utenfor coaching, rettet mot mer dagligdagse utfordringer, og krever ikke særlig opplæring. Metodikken vil da kunne bidra til å tenke systematisk i egen utvikling eller i en samtale med andre.

GROW-modellens fire trinn[rediger | rediger kilde]

GROW-modellen har utkommet i en rekke versjoner. Følgende fremstilling er en, men det finnes er rekke andre fremstillinger. Denne fremstillingen gir to tolkninger av «O». Innhold og progresjonen til andre fremstillinger varierer i mindre grad.

G Goal - Mål Coachéen setter seg et fremtidig mål («Hvor vil jeg?»). Målet skal være realistisk og det anbefales å tidfeste når målet skal vært oppnådd. Et mål kan gjerne brytes ned i delmål, eller milepæler.
R Reality - Virkelighet Virkeligheten er en statusbeskrivelse av ståsted, eller en situasjonsrapport («Hvor er jeg?»). Dersom coacheen er i en prosess vil virkeligheten bestå av en analyse av hvor mange delmål som er oppnådd, trinn som er fullført, eller hvor langt prosessen er kommet.
O Obstacles - Hindringer Hindringer er de omstendigheter som oppleves som hemmende for å nå det målet som er satt («Hva hindrer meg?»). Uten disse hindringene ville coachéen nådd målet allerede.
Options - Muligheter I denne fasen skal det identifiseres hvilke muligheter som er til stede («Hva kan hjelpe meg?»). Mulighetene er også ment å bidra til å overvinne hindringene. Blant mulighetene må det tas veivalg som anses å være effektive.
W Way Forward - Veien videre Veien videre bygger på aktiv handling og forpliktelse til å stå ved målet og de veivalgene som er tatt («Er jeg motivert?»). Det må foreligge en grunnleggende motivasjon for stå ved veivalgene over tid. Veien videre bør tidsfestes, og ved bestemt tid evalueres prosessen, målet justeres eller opprettholdes, og GROW-modellen tas fra toppen igjen.

Den erfarne coach stiller de gode spørsmålene i denne prosessen, og legger til rette for coachéens refleksjoner rundt egne erfaringer og egen kunnskap. Coachens ferdigheter vil være bestemmende for hvor detaljert og effektiv samtalen skal være.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Whitmore, John. Coaching For Performance. ISBN 1857883039. 
  2. ^ Landsberg, Max. The Tao of Coaching. ISBN 9781861976505. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]