Frihetsplassen i Łódź

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Frihetsplassen i Łódź

Frihetsplassen i Łódź (polsk Plac Wolności) er byens sentrale plass, og ligger ved Piotrkowska-gatens nordlige ende.

Fra plassen, som er utformet som en oktogon, skyter fire gater i hver sin verdensretning: Piotrkowska-gaten i sør, Nowomiejska-gaten i nord, Pomorska-gaten i øst og Legionów-gaten i vest. Plassen er dessuten omringet av fire gater som danner en likesidet firekant: Północna-gaten («Nordgaten»), Południowa-gaten («Sørgaten», i dag 1905-revolusjonens gate), Wschodnia-gaten («Østgaten») og Zachodnia-gaten («Vestgaten»). Plassen er utgangspunktet for nummereringen av gatene i Łódź.

Historie[rediger | rediger kilde]

Plassen ble anlagt i 1823 som hovedtorget til det nye beboelsesområdet Nowe Miasto (Den nye by). Det hadde i begynnelsen funksjon som markedsplass. I 1827 ble det klassisistiske rådhuset og den evangeliske Treenighetskirken bygd ved plassen (Piotrkowska-gaten) etter tegninger av Bonifacy Witkowski, som Łódź’ første representative bygninger. I 1898 fikk torget trikkforbindelse, og markedsplassen ble gjort om til byens representative plass.

Torget ble døpt til Frihetsplassen etter at Polen ble selvstendig i 1918. I 1930 ble Tadeusz Kościuszko-monumentet reist på plassen. Under andre verdenskrig forandret de tyske nazistene plassens navn til Deutschlandplatz, og rev monumentet ned i 1939. Det ble først gjenoppbygd i 1960.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]